Nyheter

Viser vei for universell utforming

RAUFOSS: Universell utforming har gjort biblioteket, det gamle rådhuset og en barnehage i Vestre Toten mer tilgjengelig for alle.

- Universell utforming handler ikke bare om at det blir enklere for funksjonshemmede å komme fram. Det blir enklere og mer funksjonelt for alle, sier Hans Petter Olsen.

Han er prosjektleder for satsingen både i Vestre Toten og nabokommunen Gjøvik, som sammen med 14 andre kommuner er pilotkommuner for universell utforming.

Bygde om biblioteket

I januar åpnet Raufoss bibliotek, som ligger i rådhuset, etter ombygning. Bygningens arkitektur er sterkt 70-tallspreget, men inne i det oppussede biblioteket er det lite som minner om 70-tallet. Her er det lyst og åpent, med moderne og iøynefallende møbler. Bokhyllene har ekstra godt lys. Det er installert teleslyngeanlegg med tanke på hørselshemmede. På gulvet er det ledelinjer for svaksynte som tar deg til et orienteringsfelt nær ved skranken. Kontraster er viktige for svaksynte når de skal orientere seg. Den svarte ledelinjen i gulvet synes godt mot den lyse bakgrunnen.

- Jeg må innrømme at jeg først var litt skeptisk til et gulv med farger og linjer, men nå synes jeg det er blitt fint, sier bibliotekar Elisabeth Lund.

Det er lagt vekt på god akustikk og godt lys, en fordel for hørsels- og synshemmede, men også for alle andre.

Bibliotekaren påpeker at krav til universell utforming og det bibliotekfaglige kan trekke i motsatt retning, men er fornøyd med resultatet.

Kjell Eid, lederen av kommunens råd for funksjonshemmede, er også godt fornøyd med det ombygde biblioteket og kommunens satsing på universell utforming. Han forteller at rådet sørger for å ha innstillinger klare til nye byggesaker, og at de engasjeres mer og mer.

- Av og til har vi riktignok kommet litt seint inn i saker, men det er ikke så mye som skal til før vi kan gi vår tilslutning. Ofte dreier det seg om småting, sier Eid.

Smart «utedo»

Eina barnehage er den eneste bygningen i kommunen som er bygd med tanke på universell utforming fra starten. Barnehagen fylles daglig opp av 54 barn, men har akkurat nå ingen barn med spesielle behov.

Styrer Hanne Gunn van Dijk forteller fornøyd at de ansatte har vært med i hele planprosessen. Barnehagen har flere smarte og praktiske løsninger. Blant annet en «utedo», det vil si en do med tilkomst utenfra, som har en rist i gulvet inne hvor man kan spyle av skitne klær.

- Her kan en av oss hjelpe noen på dobesøk, samtidig som vi har oversikt over det som skjer ute på plassen, sier van Dijk.

Andre praktiske løsninger er stellebord som kan heves og senkes og fleksible møbler på hjul. I en kombinert stue/kjøkken er det rullegardin foran kjøkkenet som kan trekkes ned slik at ikke ungene forstyrres når det lages mat. Foran rullegardina er det en liten scene som ungene kan more seg på.

Ett av spiserommene har støydempende bordplate.

- Dette er også med tanke på de ansatte, sier van Dijk.

Hun demonstrerer effekten ved å sette fra seg et glass. Den lyddempende bordplata gir bare fra seg en dump, hul lyd i motsetning til den skarpe, harde lyden i vanlige bordplater.

Dijk er særlig fornøyd med at de har fått installert én lysbryter som kan slå av alle lysene i barnehagen.

- Dette er helt klart energisparende. Vi har prøvd å tenke litt miljø også, sier hun.

Eina barnehage ble bygd parallelt med to private barnehager med standardløsninger. Til tross for universell utforming ble den ikke dyrere. Nøkkelen er god planlegging.

Enkle løsninger

Prosjektleder Olsen er spesielt stolt over løsningen de har fått til på Ås møtelokale, det tidligere rådhuset til Vestre Toten. Her har man rett og slett fylt opp og jevnet ut terrenget rundt den gamle, ærverdige bygningen.

- Dette ble billigere, enklere og ikke minst merestetisk enn å bygge rampe, sier Olsen entusiastisk.

- Dessuten er det en løsning som er god for alle, uten særordninger som rampe eller bakdør for funksjonshemmede.

Han mener dette viser at mye kan gjøres med enkle grep. Det trenger ikke være så komplisert å gjøre en gammel bygning universelt utformet.

Prosjektperioden for universell utforming i Vestre Toten går ut dette året, men kommunen vil likevel videreutvikle satsingen, ifølge Olsen.

- Vi vil jobbe mer med universell utforming på uteområder. Det har vi ikke gjort noe særlig fram til nå.

Olsen er en utålmodig mann og synes ofte ting tar for lang tid, særlig med Jernbaneverket, som kommunen har vært i dialog med om å ruste opp de tre stasjonsområdene i Vestre Toten.

- Jernbaneverket fant til slutt ut at de ville utbedre stasjonene selv, men foreløpig har ingen ting skjedd.

Universelt i eget hus

Da vi kjører forbi prosjektlederens hus, faller det naturlig å spørre om prosjektlederen har gjort noen grep for universell utforming i egen bolig.

- Ja, det har jeg. Vi har bygd om huset slik at alle basisfunksjoner som kjøkken, oppholdsrom, soverom og bad/toalett er i 1. etasje. Dørene inn til disse rommene er brede nok til rullestoler, og vi har rampe opp til kjøkkeninngangen, forteller Olsen.

Skrevet av: Tor Vegard Lindbekk

Powered by Labrador CMS