Nyheter
Ti grunner til at Kvam er årets nettkommune
Synes du det er fortjent at Kvam herad ble kåret til årets beste kommunale nettsted? Her er ti grunner til at valget falt på hordalandkommunen – og noen utfordringer for Kommune-Norges nettsider.
Diskuter her: Hva synes du om kvaliteten på kommunale nettsteder? |
I en kåring ligger det alltid et visst form for skjønn til grunn for utvelgelsen. Noen prioriterer design, andre navigasjon og atter andre innhold. I utvelgelsen av årets nettkommune har nok innhold og tilgjengelighet betydelig større betydning enn design. I hvert fall hvis vi bruker en snever definisjon på design, altså skrifttyper, størrelser, fargevalg osv. Hvis det er lett å finne fram, spiller det jo ingen rolle om nettstedet oppfattes som stygt av webdesignmiljøer. Samtidig må kommunene forholde seg til at det finnes en del uskrevne lover og regler om hvordan nettsider skal se ut for at brukerne raskest mulig skal finne fram.
Kvam er en fortjent vinner, men samtidig viser årets utdeling at vi fortsatt venter på Godot i kommunenettverdenen. Andre kommuner har fiksere og mer interaktive tjenester enn Kvam, men faller igjennom på nettstedet som helhet. Hvis noen av disse kommunene, som Asker, kan løfte hele nettstedet sitt opp på et høyere nivå til neste år, kan det bli veldig hardt å vinne denne prisen i 2003.
Alle politiske dokumenter er tilgjengelig
Møteinnkallinger, saksdokumenter og referater blir lagt ut fortløpende i et eget filarkiv. Dette er veldig bra, men puritanere som meg ønsker at Kvam og alle andre kommuner presenterer denne informasjonen som nettsider, ikke som filer som må åpnes i andre programmer enn nettleseren.
Politikerne har oppgitt e-postadressene sine
Jeg har ikke tall på hvor mange kommuner som bare lister kommunestyret med navn og adresse – kanskje et telefonnummer. E-postadresser vegrer imidlertid de fleste seg for å oppgi. Er de redde for tilbakemelding fra velgerne? Kvam har ikke slike skrupler, og presenterer kommunestyret og medlemmer av utvalgene også med e-postadresse. Nå skal det sies at flere i heradsstyret bør få seg e-post, men det er det lite kommunens nettredaktør kan gjøre noe med.
Serviceerklæringene er publisert
Igjen et punkt som burde vært opplagt for alle kommuner; legg ut serviceerklæringene! Man kan mistenke kommunene for ikke å ville legge dem ut, i fare for at noen kom til å lese dem og ta dem bokstavelig. Hos Kvam er disse listet opp klart og tydelig.
Bruker pekere i teksten
Internettets store fordel framfor andre formidlingsteknologier er muligheten til å hoppe fra sted til sted via pekere. Dette er elementært, men svært få kommuner bruker pekere i sine tekster på nettet. Kvam gjør dette i mye større utstrekning enn de fleste andre, og gjør det dermed lettere for brukerne å finne mer informasjon. Levanger er imidlertid best av alle på akkurat dette.
Enkel og forståelig meny
De fleste nettsteder sliter med å prioritere på forsiden. Kvam har klart å begrense menyvalget på forsiden til ti emner pluss en peker til turistkontoret.
Mange kommuner sliter også med å strukturere menyen i en logisk rekkefølge. Kvam klarer seg relativt bra, men dette ville vært en enda bedre inndeling:
Politisk
Tenester
Infotorget
Ledige stillingar
Om Kvam
Tomter / hus
Kontakt
Sideoversikt
–
Logg Inn
Spesielt gjelder det at kommunene ikke blander politisk informasjon med administrativ informasjon. Generelt bør alltid den politiske informasjonen være tydeligst.
Best for funksjonshemmede
Ser du nederst til høyre på Kvams nettsted, er det blant annet merket med W3C WAI-A. Kryptis k? Ja, men det betyr at nettstedet følger de standarder som må til for at funksjonshemmede, som blinde og svaksynte, kan bruke nettstedet uten problemer.
Dette er svært viktig, spesielt for kommuner som har samme forpliktelse til å betjene funksjonshemmede som –friske.
Det er ikke vanskelig å følge disse kravene, og det er ingen grunn til at andre kommuner ikke skal være like flinke som Kvam.
Skjemaer er tilgjengelig på nettet
Det er forsåvidt forstemmende at det å ha skjema kun tilgjengelig for nedlasting er et pluss i 2002. Men det er så mange kommuner som stadig svikter på dette området, at Kvams ryddige skjemamappe er god å forholde seg til. Det finnes noen kommuner som nå tilbyr innlevering av skjema via nettet, og det er ingen grunn til å vente på digital signatur – ei heller for Kvam. Men inntil de nettbaserte skjemaene hjelper brukeren ved for eksempel å si fra hvis du fyller skjemaet ut feil, er det en like trygg løsning å laste ned skjemaet, skrive det ut og sende det inn med sneglepost.
Dynamisk forside
Det øverste avsnittet på kvam.kommune.no gir deg en umiddelbar veileder i hvordan nettstedet brukes. Dette er veldig bra, ikke minst fordi det er så kort og oversiktlig. Forsiden er også dynamisk – her er en alltid aktuell tømmekalender fra renovasjonsverket, oversikt over hva som skjer i kommunen i dag og i morgen, oversikt over ledige stillinger der søknadsfristen ikke er utløpt, i tillegg til de sedvanlige kommunale nyhetene. Kombinasjonen av veiledning, nyheter og fakta gjør at forsiden blir innholdsrik og nyttig; det er ikke bare en lang liste av saker tilbake til oktober 2000, slik noen kommuner presenterer seg med.
Lettlest postliste
Kvams postliste blir snart klikkbar; men inntil da har kommunen i det minste klart å presentere denne som en nettside, og ikke som et Word-dokument, slik de aller fleste andre gjør det. Samtidig brukes farger for å skille de forskjellige postene i journalen, noe som gjør det mye lettere umiddelbart å se hva saken handler om.
Nettstedet prøver å favne mer enn kommuneadministrasjonen
kvam.kommune.no har både oversikt over frivillige organisasjoner og en bedriftsoversikt. I tillegg kan du registrere din e-postadresse og CV hos kommunen. Dermed går nettstedet litt ut over det som har vært typisk for Kommune-Norge, som generelt har vært strengt bygget opp rundt det rent kommunale. Men Kvam favner mer enn de rent kommunale tjenestene og aktivitetene, uten at det blir klam reklame.
For lave krav?
De som var best på nettet i 2001 har ikke blitt spesielt mye bedre. Det er jevnere i kommunetoppen, men alle har langt igjen til de tilbyr komplette kommunale nettløsninger.
En del interaktive ting er på gang, og det er ikke for mye å kreve av kommunene at de som helhet skjerper seg og hever kvaliteten på sine nettsteder.