Nyheter

- Endelig søkerliste bør være offentlig

- Det bør innføres utsatt offentlighet for søkerlister til offentlige stillinger, foreslår rådmannsutvalgets leder Matz Sandman. Det kan løse problemene omkring offentliggjøring og hemmelighold, mener han.

Med utsatt offentlighet mener Sandman at når søknadsfristen har gått ut, bør det gå en viss tid hvor søkerne kan vurdere hvorvidt deres navn skal offentliggjøres eller ikke. Ved fristens utløp offentliggjøres de søkere som står igjen, og da skal alle gjenværende navn offentliggjøres - uten unntak.

- Der vil gi både søker og arbeidsgiver tid til å områ seg, og man unngår enhver form for spekulasjon, fordi de aktuelle søkerne da står fram, sier han.

Sandman forutsetter at den formelle ansettelsesprosessen først starter etter at søkerlisten er offentliggjort.

Han mener dagens ordning er uheldig fordi bruk av skjønn svært ofte fører til usikkerhet og ryktespredning. Samtidig er det viktig at folk først kan melde sin interesse, undersøke litt om hva stillingen innebærer, og så gi sitt endelige svar på om de vil være med i søkerbunken, og da under forutsetning av at deres navn offentliggjøres.

Sandman håper dette kan være en løsning som Justisdepartementet kan se nærmere på når lovproposisjonen om endringer i offentlighetsloven legges fram for Stortinget i mai.

- Dagens ordning er på ingen måte tilfredsstillende og må endres, sier han.

- Må tåle offentlighet

Statssekretær Gunnar Kvassheim (V) ved Statsministerens kontor beklager overfor Kommunal Rapport at unntaksbestemmelsene i offentlighetsloven kommer stadig mer i forgrunnen.

- De som vil bekle offentlige stillinger, skal vite at de går inn i en funksjon hvor åpenhet er punkt én fra den dagen de tiltrer. Derfor burde det også være en selvfølge at søkerlistene er åpne. Ikke minst fordi det er viktig at hele ansettelsesprosessen kan etterprøves, sier Kvassheim.

Han mener vi har en annen situasjon enn tidligere, da folk gjerne satt lenge i samme jobb. Nå skifter man oftere jobb, og Kvassheim mener at det ikke er noen grunn til arbeidsgiver skal se det som et minus at ansatte ønsker å gå videre i arbeidslivet.

- De som ønsker en karriere innen det offentlig, får innrette seg etter de spilleregler som er lagt i det offentlige. Jeg er meget betenkt på at disse reglene utvannes, sier Kvassheim.

Powered by Labrador CMS