Fylkestinget i Innlandet kan ikke lovlig nekte ungdommen å gå kledd slik, mener jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitet i Bergen.

Fylkestinget i Innlandet kan ikke lovlig nekte ungdommen å gå kledd slik, mener jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitet i Bergen.

Foto: Agnar Kaarbø

Jussprofessor mener russeklær-nekt kan være ulovlig

Et vedtak som kan forby russegrupper å gå med deres egen logo, går mot norsk lov, mener jussprofessor.

– Det er et klart inngrep i elevenes ytringsfrihet og i personlig frihet til å gi uttrykk for preferanser, tilhørighet og samhold, sier jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitet i Bergen (UiB) til NRK.

Fylkestinget i Innlandet har vedtatt et nytt punkt i ordensreglene på de videregående skolene. Det forbyr blant annet russegrupper å bruke symboler eller effekter med formål å ekskludere andre medelever.

– Det blir veldig vanskelig å håndheve hva som er formålet med å bruke en sånn genser, mener Marthinussen.

Jussprofessoren antyder at politikerne bare skulle droppet å gjøre vedtaket, fordi det blir så vanskelig å håndheve det.

NRK skriver at Innlandet fylkeskommunes juridiske avdeling ikke har vært med i vurdering av vedtaket. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) sier likevel at de har gjort sine vurderinger.

– Vi har jo kikket i regelverket og veilederen til Utdanningsdirektoratet. Og det jo ikke sånn at det er beint fram å tolke hva som er utenfor og innenfor i konteksten vi snakker om her, sier Breen.

Fylkesordføreren forteller også at de er villig til å prøve vedtaket rettslig.

(©NTB)