Styreleder i KS Gunn Marit Helgesen er bekymret for de nye tallene presentert om trusler mot lokalpolitikere. Arkivfoto: Terje Lien
Styreleder i KS Gunn Marit Helgesen er bekymret for de nye tallene presentert om trusler mot lokalpolitikere. Arkivfoto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Over fire av ti lokalpolitikere har opplevd hat og trusler

43 prosent av norske lokalpolitikere har opplevd trusler eller hatefulle ytringer. Halvparten har vurdert å gi seg i politikken på grunn av dette.

Det viser en undersøkelse Ipsos har utført for KS.

– Omfanget av hat og trusler mot lokalpolitikere er svært alvorlig. Det truer både demokratiet og ytringsfriheten når folk ikke tør debattere viktige samfunnsspørsmål. Når om lag halvparten sier de vurderer å ikke stille opp til valg, så er vi i alvorlig krise, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

Les også: Politikk som fritidsinteresse – motiverende og krevende

Tallene viser også at 15 prosent har sluttet som konsekvens av trusler.

Undersøkelsen viser videre at de yngste lokalpolitikerne er de som får flest hatefulle ytringer.

Les også: Når hets får folk ut av politikken

I tillegg til dette har 13 prosent fortalt at de har opplevd direkte trusler.

– Dersom yngre ikke vil delta i den offentlige debatt eller i et kommunestyre fordi de blir trua eller utsettes for hets, kan det få alvorlige konsekvenser for samfunnet vårt. Det er viktig at vi snakker om tema og er tydelige på at ingen ikke skal tåle hat, trusler eller sjikane, sier Helgesen.

Les også: Riksadvokaten vil slå ned på trusler mot politikere

(©NTB)