Over 1.500 asylsøkere borte fra norske mottak

Mer enn 1.500 asylsøkere var ved utgangen av oktober registrert som forsvunnet fra norske asylmottak, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

VG har fått tilgang til tallene som viser at totalt 1.507 personer var forsvunnet fra asylmottak i Norge, og disse hadde ukjent oppholdssted.

Flesteparten av asylsøkerne, i alt 934 personer, hadde utreiseplikt. 263 av dem er imidlertid registrert som forsvunnet samtidig som de har søknad til behandling i UDI. Dermed har de forlatt mottaket før de har rukket å få et første svar på asylsøknaden sin.

– Asylmottak er et frivillig botilbud, men man er pliktig til å oppgi ny adresse dersom man forlater asylmottak, forteller Håkon Fenstad, assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI, til VG.

Han sier UDI har begrenset mulighet til å følge opp forsvinningene.

– Vi varsler politiet når enslige, mindreårige asylsøkere forsvinner, men ikke når det er snakk om voksne, myndige personer, sier Fenstad.

Det knyttes stor grad av usikkerhet til tallene på grunn av den kraftige økningen i asylanttilstrømmingen til Norge i høst.

(©NTB)

 

 

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.