Nyheter

Langs den smale sti i Samnanger

Kirkene og kraftverkene ligger fast i Samnanger. Men hvor langs den smale veien under de bratte fjellene skal nybyggene ligge?

Publisert Sist oppdatert

Møtet begynner med gaver og blomster. Ordfører Marit Aksnes Aase (KrF) er pent pyntet med ordførerkjede til ære for dagens jubilant, Egil Gjerde, som etter personalreglementet har krav på å bli feiret i kommunestyret.

– Ja, du har en enkel og oversiktlig merittliste. Du begynte som kontorfullmektig på kommunekassa, og der har du vært hele tiden. Du har nesten ikke hatt fravær, bortsett fra i feriene, sier ordføreren til 40 års jubilanten Gjerde som snart blir pensjonist.

Og Gjerde oppsummerer tiden i Samnanger kommune slik.

– I 37 år har jeg jobbet tett på Per’en. Siden han gikk av, har jeg jobbet tett på noen unge jenter, og det liker jeg i grunnen mye bedre.

Jubilanten blir tildelt diverse gaver og en rosa strømpebukse som han kan krabbe etter brunsnegler i, og kommunestyret synger «Ja de penga», før han går. Det slår an tonen for et møte i et kommunestyremøte med et godt klima, men med mange motsetninger.

Bjørkheim eller Tysse

Det handler mye om kronglete geografi på dette møtet. Plassering av flerbrukshall og mulig flytting av rådhuset byr på problemer på grunn av svært lite byggbart areal. Skoleskyssaken handler om små barn på smale trafikkerte veier mellom høye fjell, og legevaktssamarbeidet med Os handler også mest om dårlig vei og lange avstander til legekontoret i nabokommunen.

Men kommunestyret sliter også med å bestemme seg. Saker utsettes og beslutningsvegringen er årsaken til at årets første møte i periodens siste år innledes med politikeropplæring. Hvis det høres litt sent ut, mener ordfører og rådmann det er akkurat passe. For temaet er ombudsrollen versus styringsrollen i politikerrollen. Håpet er at dette er møtet da man tar en beslutning, altså styrer, selv om pressgruppene sitter ringside. I en liten kommune med 2400 innbyggere blir det også mange habilitetssaker. Det bruker kommunestyret mye tid på.

Det er knyttet mye følelser til at kommunesenteret er i ferd med å bli forflyttet fra Tysse til Bjørkheim.

Bjørkheim er et sted langs den trafikkerte fylkesveien som har bensinstasjon, og som derfor har fått motell og kro, og som derfor har fått matbutikk og bank. Det er vedtatt to reguleringsplaner for Bjørkheim. På bordet i dag ligger stedsanalyse og forslag til nytt planprogram for området.

 Mona Hermansen fra Norconsult peker og forteller. Bjørkheim skal utvikles som tettsted. Det ønsker folk, sier hun. Hun drar laserpekeren langs tegningene.

– Her skal gangstien gå.

– Det er rett igjennom der jeg har fått tillatelse til å utvide butikken, hvisker kjøpemannen på nabostolen. Hvordan skal de løse det?

Konsulenten viser flere steder den nye flerbrukshallen kan ligge. På en utfylling i vågen, eller der det i dag ligger et lite mekanisk verksted, eller tett på butikkene og bensinstasjonen.

Kjøpemannen er bekymret for manglene areal til næringsutvikling, og eierne av sjøbuer og naust vil ikke ha utfylling i vågen eller en hall som skygger for utsikten til sjøbuene. Naturutvalget har en innstilling til kommunestyret, og den lyder på flerbrukshall på fylling i vågen som altså ligger ved Bjørkheim.

Utilregnelig

Senterpartiets Helga Nygård er kledt i rødt. Nå blinker hun faretruende.

– Naturutvalget må ha vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Vågen er hellig.Fyller vi ut i vågen får vi mindre strandlinje. Det er også et naustområde, og vi skal ta vare på naturområder, sier hun. Varaordfører Brigt Olav Gåsdal (Ap) minner om politikeropplæringen tidligere på dagen.

– Da snakket vi om hvorfor vi ikke klarer å ta avgjørelser. Vi har tidligere vedtatt at Bjørkheim skal utvikles. Da kan ikke området også konserveres, sier han. Rådmann Tone Ramsli er også ivrig etter å få et vedtak.

– Vi trenger en avklaring. Hvis dere ikke kan bestemme dere, finn ut hvorfor dere ikke klarer å ta en beslutning, så skal vi skaffe mer kunnskap, sier hun.

Men flere er imot å følge tidligere vedtak. Og pengebruken i kraftkommunen bekymrer også.

– Flerbrukshall har vi ikke råd til. Jeg har nesten lyst til å synge pengegaloppen en gang til, sier Frps Gunnar Bruvik.

Kommunestyret har mange eldre representanter som er mer opptatt av sykehjemmet enn av flerbrukshall. Nils Gåsdal (Ap) er en av dem.

– Vi har ikke råd til flerbrukshall når vi skal utbedre sykehjemmet og bygge boliger til funksjonshemmede, sier han.

Arbeiderpartiets Liv Berit Befring snakker ungdommens sak.

– Sist vi hadde flerbrukshall oppe og ikke fattet vedtak, ble ungdommen kjempeskuffa. Vi må ha noe å tilby ungdommen også. Vi må utvikle Bjørkheim som vi tidligere har sagt, sier hun.

Og slik blir det. Men slett ikke enstemmig.

 Øl og cider

Etter flere lange debatter avsluttes dagens saksliste med en liten bevillingssak. Et av ordførerens hjertebarn, Laga, søker om å få selge hjemmelaget øl og cider. Laga er en kooperasjon av selvstendige småprodusenter av kortreist mat som har et utsalgssted langs veien. Og med øl og cider får enda en småprodusent et ekstra ben å stå på. Det er akkurat det Krf-ordføreren og prestekona ønsker. Men hva skal man gjøre når partigruppa er avholdsfolk og mener at andre også bør være det?

Jo, da må man stole på at man blir nedstemt. Men latter og smil blir salg av gårdsprodusert øl og cider vedtatt. Mot fem stemmer fra KrF. Ingen sak å holde sin smale sti ren med slike motstandere i kommunestyret.

Powered by Labrador CMS