Forslaget om økt skatt på havbruksnæringen har skapt debatt. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget 24. november 2022.
Forslaget om økt skatt på havbruksnæringen har skapt debatt. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget 24. november 2022.Foto: Agnar Kaarbø

Kystpolitikere i Høyre vil ha tydeligere motstand mot lakseskatten

Høyre-politikere fra Agder til Finnmark går hardt ut mot regjeringen for den foreslåtte grunnrenteskatten på havbruk – men også mot eget parti.

– Høyre har vært for utydelig i denne saken. Det er derfor vi har samlet oss langs kysten nå, for vi møter fortvilte folk i bedrifter hver eneste dag og folk som risikerer å miste jobben, sier ordførerkandidat Monica Molvær i Ålesund til NRK.

Sju fylkeslag i Høyre står bak en resolusjon som går ut mot grunnrenteskatten, som skal behandles på landsmøtet 24.–26. mars. 

Her går man hardt ut mot regjeringen som har foreslått skatten, men mener også eget parti har vært utydelige. Blant annet kritiserer Molvær at Høyre har ønsket å «se på mulighetene».

Andre Høyre-politikere har tatt til orde for å støtte skatten. Dermed har partiet sentralt valgt å være forsiktige i sine uttalelser. Saken blir trolig en sentral konflikt under landsmøtet.

(©NTB)