Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Innvandrere stemmer rødt

Hele åtte av ti ikke-vestlige innvandrere i Oslo stemmer Ap eller SV. Men uten egne kandidater å stemme på, blir innvandrervelgerne hjemme.

Aften presenterte i går et eget barometer som viser hvordan de 66.000 velgerne med ikke-vestlig bakgrunn vil stemme. Målingen viser at denne velgergruppen er langt rødere enn gjennomsnittet av velgerne i hovedstaden. Hele 82 prosent av de spurte oppgir at de vil stemme på Ap eller SV. På målinger som omfatter alle Oslo-velgerne får de to partiene på venstresiden rundt 45 prosent.

Mobiliseringen av innvandrerne kan dermed bli avgjørende for valget i hovedstaden.

Kandidater viktig

Samtidig viser det seg at partiene bare kan regne med innvandrernes stemmer dersom de har innvandrere på listene. Hele 74 prosent av de spurte svarer at kandidater med innvandrerbakgrunn er viktig eller svært viktig for at de skal delta i valget.

Dette varierer ikke med hvor lenge man har bodd i Norge, noe som overrasker forskere.

- Det er oppsiktsvekkende at dette også gjelder for annengenerasjons innvandrere. Personer fremstår som viktigere enn parti. Det kan virke som det er viktig for denne gruppen å få inn personer i besluttende organer med samme erfaringer som en selv, sier sosiolog Jon Rogstad ved Universitetet i Oslo til Aften.

Liten tillit

Den samme målingen viser at innvandrere har liten tillit til politikerne og det norske politiske systemet. Mens fire av ti etniske nordmenn har tillit til de politiske partiene, svarer bare to av ti innvandrere det samme.

Minoritetsbefolkningen er også mindre interessert i politikk enn etniske nordmenn. Likevel er valgdeltakelsen høy. I Aftenpostens måling oppgir 80 prosent at de vil stemme ved høstens valg.

- Dette viser ar det er andre ting enn de politiske partiene som er viktig. Det handler i stor grad om å få folk man kjenner, og stoler på, inn i politiske posisjoner, sier Rogstad.

Skrevet av: Erlend Skevik