Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Erna Solberg ny kommunalminister

Som ventet ble Høyres Erna Solberg kommunalminister i den nye Bondevik-regjeringen, som ble presentert i dag.

Høyres Erna Solberg er ny kommunalminister etter Sylvia Brustad. (Foto: Ole Morten Melgård.)

Sylvia Brustad tok imot Erna Solberg med klem og røde roser, før hun tok en tårevåt avskjed med sine nærmeste medarbeidere i Kommunaldepartementet.

-Jeg er glad for å kaste deg ut av kontoret, men det er ikke personlig. Jeg er glad for at du fortsetter i Stortinget, og også for at du skal inn i en annen komité. Du kan jo mer om dette området enn meg, iallfall de første ukene, sa Solberg etter å ha overtatt nøkkel og statsrådstol.

Brustad og Solberg kjenner hverandre godt fra Stortinget og har en god tone. Skiftet i Kommunaldepartementet ble et av flere eksempler på hvilken idyll som råder ved maktskifter i norsk politikk.

-Du får mange morsomme dager, i et usedvanlig flott departement med dyktige og lojale medarbeidere og med et veldig krevende arbeidsfelt, sa Brustad.

Hun håpet at den nye regjeringen vil føre videre arbeidet med en mer solidarisk boligpolitikk, større kommunalt selvstyre og ikke minst det store og tunge innvandrerområdet.

Ingen sa nei til Bondevik

Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk ikke nei fra noen av dem han ringte til og ville ha med i regjeringen. Han sier at regjeringen består av medlemmer med lang politisk erfaring, men også noen nye og spennende ansikter.

-Jeg er svært fornøyd med mannskapet, sa Bondevik på Slottsbakken, etter at han fredag morgen presenterte regjeringslisten for Kongen.

Statsministeren frykter ikke at dette er en regjering som skal råtne på rot, selv om den består av tre partier med ulik størrelse.

-Jeg føler meg trygg på at disse partiene utgjør et godt samarbeidslag. Det er en sentrum-høyre regjering som vil forene det beste i sentrum og Høyre, sier statsministeren.

Luksusproblem

Bondevik innrømmer at han hadde flere gode kandidater å velge mellom enn dem som har fått plass i regjeringen og betegner dette som et luksusproblem.

Om den nye arbeids- og administrasjonsministeren, Victor Normann, sier Bondevik at han har solid erfaring i økonomi og ledelse, og at han vil spille en viktig rolle i arbeidet med å fornye offentlig sektor.

-Jeg gleder meg til oppgaven, og jeg tror vi har et vinnerlag, sier den nye statsministeren.

Regjeringen medlemmer

Den nye regjeringen Bondevik presenterte for kong Harald tidlig på formiddagen så dermed slik ut:

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), utenriksminister Jan Petersen (H), finansminister Per-Kristian Foss (H), olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF), helseminister Dagfinn Høybråten (KrF), kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF), utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF), barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF), justisminister Odd Einar Dørum (V), landbruksminister Lars Sponheim (V), samferdselsminister Torild Skogsholm (V), utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet (H), nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen (H), forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H), fiskeriminister Svein Ludvigsen (H), kommunalminister Erna Solberg (H), miljøvernminister Børge Brende (H), administrasjonsminister Victor Normann (H), sosialminister Ingjerd Schou (H).