Stortingsrepresentant Bengt Fasteraune (Sp), KS-direktør Kristin Weidemann Wieland, ordstyrer Mala Wang-Naveen, digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) og administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge snakket om hvordan digitaliseringsgapet mellom by og bygd kunne tettes. Foto: Martin Phillip Fjellanger/Telenor

– Bedre dekning må til for å få smarte bygder

Små distriktskommuner skriker etter bedre internettdekning for å kunne henge med i utviklingen. Og det haster om de skal kunne nyttegjøre seg den nyeste utviklingen innen digitalisering.

Digitalisering

Tingenes internett er nettverk av identifiserbare gjenstander som er utstyrt med elektronikk, programvare og sensorer som gjør gjenstandene i stand til å koble seg til hverandre og utveksle data.

5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester i mobilnett, en etterfølger til 4G, 3G og 2G.

Kunstig intelligens er IT-teknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.

Kilde: Wikipedia

I teknologikretser snakkes det nå om den perfekte stormen som skal feie inn over bygd og by. Det er når kunstig intelligens, tingenes internett og 5G (se faktaboks) kommer. Byene leder an i digitaliseringen, men hva skjer på bygda? Det var tema for en debatt under Arendalsuka. Forskningssjef Bjørn Taale Sandberg i Telenor tegnet et bilde av livet på bygda om en ikke så altfor fjern framtid når den perfekte stormen har slått til.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.