Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

21 nye byer i Norge

Det blir stadig vanskeligere å pugge byer i Norge. Siden januar 1996 har 21 nye stedet fått bystatus. Og flere vil det bli.

Fra 1. januar 1996 ble det fritt frem å kalle seg by. Fra mars 1997 kom Stortinget med en innstramming som sa at stedet måtte ha 5000 innbyggere før det kunne få bystatus. Fra før hadde 44 byer. Per 29.august har vi altså 65 byer i kongeriket. Å ha bystatus gir ingen fordeler eller flere penger fra staten.I de fleste sakene med ny bystatus er det næringslivet som er drivkraften, og bystatusen blir brukt i markedsføringen av stedet. Men Askims ordfører Hans Jacobsen mener det også har hatt andre effekter.


Bystatus en døråpner
-Vi var først ute med å få bystatus da dette ble fritt, og derfor fikk vi mye positiv omtale. Jeg mener bystatusen har vært en døråpner. Vi får være med i Østfold byoffensiv, vi blir hørt, spurt og nevnt mer, sier Jacobsen, men legger til at dette er en følelse han har og at målbare resultater ikke finnes. Han mener kommunen kan opptre med mer tyngde, og at det er større aktivitet rundt Askim. Etter Askim fulgte nye byer på rekke og rad. To kommuner har til og med fått to byer. Bamble kommune har fått Langesund og Stathelle, og Karmøy har fått Skudeneshavn og Kopervik.
-For markedsføringen av stedet har det kanskje en viss betydning, men ellers kan jeg ikke se at vi har fått noe spesielt ut av det, sier ordfører Kjell Arild Svendsen på Karmøy.
-Årsaken til at vi gjorde det var at det kom en søknad fra folk på de to stedene. Skudeneshavn og Kopervik hadde i gamle dager ladestedsrettigheter og var byer, sier Svendsen.-Vi fikk en søknad fra næringslivet i Langesund, og da ga vi bystatus til både Langesund og Stathelle for ikke å gjøre forskjell, sier Bambleordfører Jan Erik Gyllensten.


Bykrig i nord
Det blir påstått at det var Hammerfestlobbyistene som fikk gjennomslag for sitt syn på Stortinget da bygrensa ble satt på 5000 innbyggere. Dermed hindret de Nordkapp kommune i å bli verdens nordligste bykommune. Men næringslivet eller andre i Honningsvåg kan godt kalle stedet for by. Dermed vil vel striden fortsette.
En annen by med under 5000 innbyggere er Stavern i Larvik. Det var Kåre Kristoffersen på stedets hotell som fikk ordnet det slik at bystatus kom tilbake før Stortinget satt en grense på 5000.
-Vi fikk bystatus under krigen. Den ble gjentatt etter krigen. Men så ble det sagt av vi mistet den ved kommunesammenslåingen. I hvert fall har vi brev fra Kommunaldepartementet på at vi er by, og det synes de 2700 innbyggerne her er litt stats. Vi kan markedsføre oss som Norges minste by, sier Kristoffersen.


Sunndalsøra neste
Sunndalsøra kan bli vår neste by. Der har kommunestyret bestemt at folket skal få avgjøre saken i folkeavstemning den 15.september, altså sammen med Stortingsvalget. Alstahaug kommune i Nordland vil også fremme sak om bystatus for Sandnessjøen i løpet av høsten. På Raufoss i Vestre Toten kommune diskuteres bystatus, og ordfører Sten Knutsen sier at saken er under arbeid.


Dette er byene
ØstfoldMysen i Eidsberg kommuneAskim i Askim kommuneVestfoldStavern i Larvik kommuneHedmarkElverum i Elverum kommuneTelemarkLangesund i Bamble kommuneStathelle i Bamble kommuneRjukan i Tinn kommuneAust-AgderTvedestrand i Tvedstrand kommuneRogalandSkudeneshavn i Karmøy kommuneKopervik i Karmøy kommuneHordalandOdda i Odda kommuneStord i Stord kommuneSogn og FjordaneFørde i Førde kommuneMåløy i Vågsøy kommuneMøre og RomsdalÅndalsnes i Rauma kommuneNord-TrøndelagLevanger i Levanger kommuneStjørdal i Stjørdal kommuneNordlandMo i Rana kommuneSvolvær i Vågan kommuneSortland i -Sortland kommuneFinnmarkHonningsvåg i Nordkapp kommune