Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener det er bra for distriktene at det blir færre politidistrikter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener det er bra for distriktene at det blir færre politidistrikter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixTorstein Bøe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Slaget om nye Politi-Norge står i 2016

Skjebnen til landets lensmannskontorer vil avgjøre om politireformen lykkes, mener Politiets Fellesforbund. Dragkampen mellom politiet og kommunene starter i år.

1. januar ble den lenge bebudede politireformen rullet ut. 27 politidistrikter er nå redusert til 12 stordistrikter.

– Folk flest vil ikke merke noen forskjell med en gang. Men gradvis er målet at publikum skal merke at de får et bedre og mer kompetent politi, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB.

Avviser sentralisering

Det har vært bråk rundt reduksjonen av antall politidistrikter, som flere mener går for langt i å sentralisere. Humlegård hevder at reformen handler om å desentralisere politiet – selv om halvparten av politidistriktene nå er borte.

– Det er ikke distriktets hovedsete som skal møte publikum. Det er patruljene der ute, og det er etterforskerne som kommer. I dag har vi altfor store forskjeller på tjenestene som tilbys rundt omkring i landet. Nå vil vi kunne bygge opp sterke spesialistmiljøer i alle distrikter og dermed få et likere og bedre polititilbud landet rundt, sier Humlegård.

Kutter lensmannskontor

Leder i Politiets Fellesforbund (PU), Sigve Bolstad, er enig i at antallet politidistrikter ikke er det avgjørende. Det er derimot de som nå skal skje med landets lensmannskontorer og politistasjoner, sier han.

I 2016 starter dragkampen mellom politiet og kommunene om hvor mange og hvilke av dagens 356 tjenestesteder som må kuttes. Politianalysen fra 2013, en av de viktigste premissleverandørene for reformen, anbefalte at antallet tjenestesteder ble redusert til rundt 210. Det mener PU er langt over smertegrensen.

– De kaller dette en nærpolitireform, og det forplikter. Noe av det viktigste politiet gjør er å forebygge, og da må politiet kjenne sine innbyggere, sier han.

Må si fra

Bolstad mener politireformens suksess vil avhenge av hvordan man legger den geografiske kabalen innad i distriktene fremover.

– Reformen kan bli en suksess hvis man sørger for tilstrekkelig med tjenestesteder som er godt nok bemannet. Motsatt, hvis det blir så få tjenestesteder at man stadig vekk ikke kommer fram til der folk bor på grunn av glatte veier eller stengte ferjeoverganger, så vil politiet gradvis miste tilliten i befolkningen, advarer han.

Han sier at PU er bekymret for at økonomien til de nye politidistriktene vil bli så stram at politimestrene ser seg tvunget til å kutte mange tjenestesteder.

– Det blir særdeles viktig nå fremover at ledere og ansatte tør å si fra, hvis de ser at spriket mellom målene for reformen og ressursene som gis, blir for store, understreker han.