Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Nei til anbud på bestemor

SV-leder Kristin Halvorsen vil ha individuelt tilpassede løsninger i eldreomsorgen, men sier nei til privatisering. - Jeg vil ikke sette bestemor på anbud, sier hun.

I landsmøtetalen påpekte den nybakte SV-lederen at de mange 68-erne i salen neppe ville finne seg i å bli satt under offentlig administrasjon når de selv blir eldre.


- Dere kommer ikke til å godta å måtte stå opp klokka 7.00 og legge dere 21.00, langt mindre å få tildelt lommepenger av deres egen pensjon. Den norske omsorgssektoren står foran store utfordringer i et samfunn der folk ønsker seg individuelt tilpassede løsninger. Selv kunne jeg tenke meg plass på Grünerløkka eldresenter, med frokost på senga i 10-tida, Internett-tilknytning og et rikholdig utvalg sørafrikanske viner, sier Halvorsen.


Nei til private
Får SV det som partiet vil, er det ikke de private omsorgsgigantene som skal gi mer individuelt tilpasset omsorg. Partilederen sier imidlertid ikke klokkeklart nei til frivillige og humanitære organisasjoner.
- Private firmaer kaster nå sine øyne på norsk omsorgssektor, og det er der hovedkampen står. Men jeg tar gjerne en diskusjon om organisasjoner skal drive med eldreomsorg. Det har vi et pragmatisk forhold til, sier Halvorsen til Kommunal Rapport.
Det har imidlertid ikke hele SV-ledelsen. Nyvalgt ikke-møtende vararepresentant i sentralstyret er ingen ringere enn Oddrun Remvik. Hun er leder av Fellesorgansisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO), og sier kontant nei til at arbeiderbevegelsens organisasjon Norsk Folkehjelp skal drive eldreomsorg.


Erik støtter Kristin
Avgått SV-leder Erik Solheim er også pragmatisk.
- Jeg mener at frivillige organisasjoner er et godt supplement til den offentlige omsorgen, fordi de kan bidra nettopp til den type individuelt tilpassede løsninger som folk vil ha, sier Solheim.
Men den gamle og den nye partileder er like avvisende til private omsorgsgiganter.
- Private firmaer er på jakt etter overskudd. Men 85 prosent av sykehjemmenes driftsutgifter går til lønninger, så hvis selskapene skal tjene penger på omsorgen, må de ansatte springe enda fortere enn før.
Privatisering vil dessuten føre til mer byråkrati, fordi omsorgstilbudene må splittes opp og settes ut på anbud, mener Kristin Halvorsen.

Skrevet av: Kommunal Rapport