Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunal generalprøve i åpenhet

Asker kommune vil vise at den tar innbyggerne sine på alvor. Derfor børstet byråkratene støvet av jakkeslagene og stilte på jobb på torget på en lørdag.

Parkeringsvaktene delte ut gaver - ikke bøter - og byråkratene svarte på spørsmål om alt fra barnehageavslag til byggesaker.


Som mange andre kommuner har Asker vedtatt å ha en bedre dialog med innbyggerne. For å vise at kommunen virkelig mener noe med åpenhet og brukerorientering, arrangerte den «Kommunens dag». Arrangementet gjorde kommunen kjent gjennom sin relativt nye informasjonsavis. Om det var nysgjerrighet på kommunen eller gratis iskrem fra en lokal produsent som lokket folk til sentrum, vites ikke. Men det var like tett på torget som på selveste 17. mai.


Stolte av jobben sin
Myten om den nedstøvede byråkraten eller kommunearbeideren som lener seg på spaden ble gjort grundig til skamme. Et utall ansatte stilte på sin etats stand på torget.
Avdelingsleder Gunnar Mørk ved Oppsjø bofellesskap for eldre svarte på spørsmål om institusjonsplasser for eldre. Han delte ut søknadskjemaer til de som ba om det og fortalte de mange eldre som spurte om trygghetsalarmer hvor de skulle henvende seg.
Barnehagesjef Bente Nordberg hadde ventet å bli konfrontert med sinte foreldre som hadde fått avslag på søknaden om barnehageplass i postkassen dagen før. Det skjedde ikke.
- De ringer i neste uke i stedet, trodde hun.


- Ta kontakt!
- Dette blir en slags generalprøve på kommunens åpenhet og serviceinnstilling. Vi vet at innbyggerne har tusenvis av kontaktpunkter med våre ansatte hver eneste dag. Men mange av de ansatte møter innbyggerne bare på telefonen. I dag får folk møte saksbehandlerne ansikt til ansikt. Vi er spente på tilbakemeldingen fra brukerne, sa ordfører Morten Strand (H) til Kommunal Rapport.
Ordføreren fikk selv testet sin åpenhet da den litt innpåslitne herr Pettersen, som hadde tatt seg en dram for mye, grep fatt i jakkeermet hans. Ordføreren lyttet og besto prøven med glans.
Strand er ikke redd for at folk skal ta mer kontakt med administrasjonen enn med politikerne. Han mener kommunen har en organisasjonsstruktur som godt ivaretar kontakten mellom velgere og valgte. Det viktige nå er å synliggjøre etatene og deres arbeid. Det gjør ingenting om regningen blir på 450.000 kroner.
- Hvis dette blir vellykket, gjentar vi det om to år, sier han.


Mange aktiviteter
Blant de mange aktivitetene under kommunens sjarmoffensiv var hurtigkurs i kompostering, mulighet til å ta ut kartutsnitt av egen eiendom, underholdning ved Asker kommunale musikkskole, gratis rundtur med buss for kommunens nyinnflyttede og konsert med askerbøringene Maj Britt Andersen og Geir Holmsen. Det var åpen dag på museet, omvisning i Føyka barnehage og på Askers nyeste skole på Vardåsen, og det ble holdt politiske foredrag om eldreomsorg og de nye planene for sentrum.

Åpen dag på brannstasjonen var også svært populært. Brannsjef Karsten Tollefsen viste fra brannbilene til blant annet Jonas Torgersen (6).

Askerordfører Morten Strand (H) og de kommuneansatte i Asker stod for en vellykket sjarmoffensiv på Kommunens åpne dag.

Skrevet av: Siri Baastad