Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

På lederplass i andre aviser

Aftenposten
Mot sin vilje overtar helseminister Gudmund Hernes nå mer og mer av hovedrollen i sitt eget drama, som begynner å kvalifisere for tittelen «Over Ævne III». Det er trist for ham, det er trist for Regjeringen, det er trist for helsevesenet og mest trist er det for helsevesenets brukere.


Hamar Arbeiderblad
Dette er en riktig vei å gå. Hensynet til pasientene, og det er det aller viktigste i sykehusdebatten, tilsier et langt strammere grep om sykehusene. Poenget må være å sikre alle rask og tilfredsstillende behandling uansett hvor man bor.


Fredrikstad Blad
Ifølge helseministeren vil hans modell virke mindre byråkratisk enn en modell med statlig eide sykehus. Det er en påstand som det i alle fall kan være grunn til å diskutere. Får vi mindre byråkrati og et bedre fungerende helsevesen, eller blir det i realiteten nå innført et fjerde forvaltningsnivå og enda mer byråkrati?


Romerikes Blad
Vi ser ikke bort fra at det også er nødvendig med økte bevilgninger. Men ethvert problem kan ikke løses ved utelukkende å bruke mer penger. Flere års erfaring viser at dagens system ikke fungerer godt nok. Derfor er det bra at statsråd Hernes vil gå nye veier for å løse helsekrisen.


Sunnmørsposten
Det er positivt med denne meldinga at Hernes nå går inn for 40 prosent av det ei behandling kostar skal kunne refunderast. Men 40 prosent er også for lite, og det er framleis meiningslaust at desse pengane skal gå direkte til fylkeskommunen og ikkje til dei sjukehusa som har skapt verdiane. Hernes vil ikkje få fleirtal for framlegget sitt om å innføre økonomisk straff for fylkeskommunar som ikkje greier å oppfylle ventelistegarantien. Det er då også eit dumt forslag, for i realiteten vil det seie det same som at fylkeskommunar med dei lengste ventelistene blir tvinga til å behandla færre pasientar.


VG
Det bør ikke være slik at man må være frisk for å klare å holde ut i helsekøen i Velstands-Norge.


DT-BB
Hernes tar et skritt i riktig retning ved å gå inn for fem regionale helseplaner til erstatning for de 19 som fylkeskommunene i dag utarbeider. Men et likeverdig tilbud over hele landet sikres neppe uten en nasjonal sykehusplan der spesialistfunksjonene fordeles mellom sykehusene, basert på nasjonale vurderinger.

Skrevet av: Kommunal Rapport