Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Enerom ikke viktigst

Én av fire lokalpolitikere ser på regjeringens eneromsgaranti som mindre viktig enn andre uløste oppgaver.

Det viser en undersøkelse Opinion har gjort for Kommunal Rapport blant 423 fylkes- og kommunepolitikere.


Samtidig er det bare 25 prosent som mener det er svært viktig å prioritere eneromsreformen. Dermed kan man konkludere med at enerom for eldre er en svært omstridt prioritering, selv om 46 prosent av de spurte karakteriserer reformen som «ganske viktig».


Det er interessant å merke seg at en tredel av regjeringspartiets lokalpolitikere synes reformen er mindre eller ikke viktig. Bare SVs folkevalgte scorer høyere. Til sammenligning mener bare 10 prosent av Frp-politikerne at eneromsgarantien er mindre eller ikke viktig.


54 prosent mener midlene til utbygging av enerom bør komme som øremerkede overføringer fra staten, mens 44 prosent ønsker økte rammeoverføringer i stedet. Kommune-Norge er altså delt i synet på finansieringen.


Høyre er det eneste partiet med et klart flertall, seks av ti, for å øke rammeoverføringene. Seks av ti Ap-politikere mener overføringene bør være øremerkede.


70 prosent av de spurte mener deres egen kommune står overfor størst utfordringer i helse- og sosialsektoren. Svaralternativet var skolesektoren, som 24 prosent av politikerne valgte.


Regjeringens eldremelding, som skal inneholde konkrete tiltak om hvordan eldreomsorgen skal styrkes i neste fem års periode, legges fram i begynnelsen av mai. Meldingen vil, ifølge statsminister Thorbjørn Jagland, inneholde en klar plan for hvor mye penger som skal sikre investeringer og drift.


Skrevet av: Frank Sivertsen