Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- KS er for tidlig ute

- Vi har ikke 650 millioner blanke kroner å fordele på sykehusene nå, sier statssekretær Kari Paulsrud.

Kan hende finnes ikke de 650 millioner kronene neste år, heller. Stortinget er i ferd med å vedta om de vil stoppe refusjonsordningen eller ikke. Mye tyder imidlertid på at SV og Sp sikrer regjeringen flertall for dette.


- Men selv da innføres ikke refusjonskuttet før 1. juli 1998, påpeker Paulsrud.


I proposisjonen for kommuneøkonomien skriver regjeringen hvordan de 650 millioner kronene eventuelt skal fordeles. 150 millioner går til nye driftsavtaler for leger, psykologer og fysioterapeuter. Hvor store refusjoner fra Rikstrygdeverket dette gir, vet ikke departementet. Hvor mange millioner som «blir igjen» til sykehusene er derfor ikke klart.


- Resten av disse pengene kan brukes i de fylkeskommunale sykehusene. Men det er et stykke igjen før vi når det målet. Fylkeskommunene skal dessuten selv bestemme hvor mye penger de vil binde opp i institusjonene, og hvor mange leger de vil inngå nye driftsavtaler med. Kombinasjonsløsninger er også mulig, sier statssekretæren.


Først i revidert nasjonalbudsjett neste vår vil regjeringen redegjøre for hvordan refusjonskuttet slår ut. I statsbudsjettet i oktober vil regjeringen beskrive hvor langt den har kommet i prosessen, opplyser Kari Paulsrud.


Skrevet av: Kommunal Rapport