Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Hernes snubler, mener helsebyråd

- Helsevesenet bruker mer enn nok tid og penger på administrasjon, men mangler likevel styring. Hernes lover enda mer byråkrati, sier Oslos helsebyråd Anne Herseth (H).

Herseth mener helseminister Gudmund Hernes snubler i forsøket på å skape et mer effektivt sykehusvesen, og at han burde fokusert mer på funksjonsfordelingen mellom store sykehus i samme region.


- Men det betinger at det ikke innføres nok et byråkratisk styringsnivå. Man får ikke bedre styring av den grunn, hevder hun.


- Uvesentlig
Høyres helsebyråd er uenig med sitt eget parti i at staten bør overta sykehusene.
- Når ble staten en smidig sykehuseier? Det er ikke lenge siden Kronprinsesse Märthas institutt og Sophies Minde ikke hadde ventelistepasienter, simpelthen fordi de ikke førte slike lister. Dessuten har den kanskje største sykehusskandalen i nyere tid skjedd ved et statlig sykehus, påpeker Herseth, og sikter til stråleskadene ved Radiumhospitalet.
Men det viktigste, mener Herseth, er at sykehuseierskap er helt uvesentlig for pasientene.
- Det som teller, er at de får behandling innen rimelig tid. Det får de hvis vi endrer finansieringen til mer stykkpris, prioriterer pasientene klarere og organiserer sykehusene som serviceinstitusjoner, hevder Herseth.


Nei til Hernes
Kommunal Rapport skrev i forrige uke at 11 av 19 fylkeskommuner sier blankt nei til Hernes’ forslag om å opprette regionstyrer for sykehusene. Fylkesordførere og -rådmenn mener staten overlater ansvaret til fylkene, men fratar dem muligheten til å styre bedre. Nå avviser også Oslo, som både er kommune og fylkeskommune, helseministerens forslag. Men Hernes’ har tenkt noen gode tanker, mener Oslo-byården.
- Å samle Oslo og Akershus i samme helseregion er helt nødvendig. Vi er også positive til forslaget om at Akershus, Oslo og staten kan gå sammen i et sykehusstyre, sier Anne Herseth.

- Helseministerens sykehusmelding er ubetydelig for pasientene, mener Oslos helsebyråd Anne Herseth (H).

Skrevet av: Irene Halvorsen