Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tjener millioner på Hemsedals hytter

Hemsedal har 1.800 innbyggere og 2.045 hytter. Forslaget om å fjerne den kommunale formuesskatten betyr tapte inntekter for hallingdalskommunen.

- Dersom formuesskatten blir borte, mister vi 6 millioner kroner i inntekter, nærmere 3 av millionene får vi fra hytteeierne. Fordi skatteprosenten øker fra 45 til 50, vil vi tape snaut 2 millioner til sammen på Rattsø 2, sier rådmann Ole Rosendal.


Én av åtte utenbygds hytteeiere i Hemsedal er fra Oslo. Bare 400 av de over 2.000 hyttene eies av bygdefolket.


Enklere skattesystem
Rattsøutvalget anbefaler at formuesskatten tilfaller staten. Begrunnelsen er at skatten gir lite utbytte for kommunene, og at en avvikling vil forenkle skattesystemet. Rattsø mener en forenkling gir innbyggerne bedre oversikt over hva de betaler i kommuneskatt.
- Vi taper penger på både Rattsø 1 og 2. Utvalgets innstillinger gjør at Hemsedal nå blir en skjønnskommune, sier Rosendal.
Ordfører Oddvar Grøthe (Sp) forklarer humoristisk:
- Tidligere skremte vi ungene med Nøkken, nå gjør Rattsø samme nytten, sier Grøthe og smiler.


Rik kommune
Hemsedal vil imidlertid være en relativt rik kommune selv om formuesskatten forsvinner. Skatteinntektene er over 40 prosent mer enn landsgjennomsnittet. I 1994 ble det betalt 13 millioner kroner i selskapsskatt.
- Hemsedal har som reiselivskommune opplevd en eventyrlig vekst siden midten på 1960-tallet. Skianlegget er selvsagt motoren i hele utviklingen. Det arbeides nå med ny kommuneplan, avveiningen er å finne hemsedalssamfunnets tålegrense i forhold til utbygging. Målt i antall gjestedøgn er vi i gjennomsnitt 3.500 mennesker, sier Grøthe.
I løpet av seks år har Hemsedal hatt en befolkningsvekst på 13 prosent. Kombinasjonen landbruk og reiseliv er hovedårsaken til at ungdommen ikke forlater bygda, men heller velger lokale jobber. Befolkningsveksten skyldes et solid fødselsoverskudd i fjellbygda.

Ordfører Oddvar Grøthe (t.v.) og rådmann Ole Rosendal misliker Rattsøutvalgets innstillinger. Hemsedal kan miste 6 millioner kroner bare i formuesskatt. Foto: Frank Sivertsen

Skrevet av: Frank Sivertsen HEMSEDAL