Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Dårlig styring med fylkespenger til næringsutvikling

For dårlig utnyttelse av statlige penger til regional næringsutvikling. Fylkene har redusert seg selv til ekspedisjonskontorer for søknadene. Det er hovedkonklusjonen i evalueringen som Nordlandsforskning har gjort av ordningen.

Ingen av de krav som Kommunaldepartementet har stilt for bruken av de regionale tilskudd til næringsutvikling blir overholdt, skriver forskerne i rapporten. Fylkene har sviktet i oppfølgingen på flere områder: Det foreligger ingen problemanalyse. Målformuleringen blir derfor manglende. Evalueringen av virkemidlene uteblir. Fylkene har ingen helhetlig plan og styring med hvordan pengene skal brukes.


Politikerne og sektorene definerer tiltakene som skal få tilskudd- så blir pengene bevilget. Dette er stikk i strid med intensjonen for virkemiddelet. Meningen er at fylkene skal analysere behov og formulere målene og så styre pengebruken etter en mål og tiltaksplan.


En av forskerne, Åge Mariussen, mener at evalueringen viser at fylkene her opptrer i samsvar med en norsk plantradisjon.


- Det er sektorinteresser og politikere som bestemmer hvordan pengene skal brukes, uten at det nødvendigvis er disse formål som trenger dem mest, forklarer Mariussen. Konsekvensen er at pengene ikke blir brukt på den mest effektive måten, legger han til.


Staten har stilt klare betingelser for pengebruken, men fylkene ser ikke ut til å bry seg om disse. - KAD bør følge opp sine krav overfor fylkene bedre, anbefaler Mariussen.


Det er KAD som har bestilt evalueringen av de regionale program for næringsutvikling, som et innspill i Regionalmeldingen som legges frem til våren. Det jobbes for at de statlige virkemidler skal samordnes bedre på fylkesnivå.



Skrevet av: Kommunal Rapport