Marit Leinhardt, avdelingsdirektør KS, arbeider med omstillingsprosjektet Tørn. Det trekkes nå fram av Helsepersonellkommisjonen som et godt eksempel på endringsarbeid.

Marit Leinhardt, avdelingsdirektør KS, arbeider med omstillingsprosjektet Tørn. Det trekkes nå fram av Helsepersonellkommisjonen som et godt eksempel på endringsarbeid.

Foto: Agnar Kaarbø
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Omstilling gir resultater

Tørn-prosjektet i regi av KS trekkes fram av Helsepersonellkommisjonen som modell for omstilling i omsorgssektoren.

I ukens utgave av podkasten Kontrollutvalget forteller avdelingsdirektør Marit Leinhardt i KS om arbeidet. 66 kommuner er nå involvert i ulike piloter. Ny oppgavedeling og organisering av arbeidstid er tema for de fleste pilotene.

Tørn-prosjektet finansieres av Helsedirektoratet.

Ifølge Helsepersonellkommisjonen er Tørn «sannsynligvis det mest strukturerte prosjektet i Norge som fremmer riktig oppgavedeling». Kommisjonen vil at prosjektet skal utvides til å vare i ti år.

Ifølge Leinhardt har kommunene som deltar, fått til mye.

– Det som er spennende med Tørn, er at når det jobbes på ett område, får det effekter på et annet, for eksempel sykefravær.

Leinhardt sier kommuner som forplikter seg og tar seg tid innledningsvis med å kartlegge situasjonen, får større utbytte enn de som går raskt på løsningene.

– Forslaget fra Helsepersonellkommisjonen om et prosjekt over ti år, sier noe om at dette tar tid og er krevende, sier hun.

Hun er også fornøyd med at prosjektet trekkes fram som et eksempel på medarbeiderdrevet innovasjon. Kommunene som deltar, får også kompetanse på omstillingsprosesser som kan brukes i andre sektorer.

I ukens episode deler valganalytiker Svein Tore Martinsen sine analyser vel 200 dager før lokalvalget.