Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil kontrollere muslimske lærebøker

Likestillingsombud Kristin Mile vil undersøke om lærebøker ved muslimske privatskoler er i samsvar med likestillingsloven.

Likestillingsombudet har tidligere foretatt tilsvarende undersøkelser ved kristne privatskoler. Hun påpekte da brudd på likestillingslovens paragraf 7 om at læremidler skal bygge på likestilling mellom kjønnene. Dette ble et sentralt tema i den politiske striden om såkalte ACE-læremidler og godkjenningen av den omstridte barneskolen Oasen i Songdalen i Vest-Agder. ACE står for “Accellerated Christian Education”.

Nå settes søkelyset på to muslimske skoler i Oslo, Urtehagen grunnskole og Urtehagen friskole. Likestillingsombudet har nylig sendt brev til de to skolene for å få vite hvilke læremidler de benytter i undervisningen.

Lovens krav

Bakgrunnen er blant annet reaksjoner fra kristne organisasjoner, som har oppfordret til å undersøke “andre trossamfunns privatskoler, herunder muslimske skoler”, går det fram av brevet.

Kristin Mile understreker at henvendelsen dreier seg om læremidler som benyttes i fag som språk, matematikk og samfunnsfag, og at lærebøker i religionsundervisningen ikke omfattes av likestillingsloven.

Rett og galt

Hun gjør også rede for hvilke vurderinger som skal legges til grunn for å avgjøre hva som er rett og galt i forhold til likestillingsloven.

- Kravet om at læremidler skal bygge på likestilling innebærer at det ene kjønn ikke må omtales på en nedsettende måte. For eksempel må ikke kvinner ensidig beskrives som dumme og menn som voldsomme. Det er viktig at personer i tekst og illustrasjon er noenlunde likt fordelt på de to kjønn, og at lærebøkene viser bredden i yrkesaktivitet for begge kjønn. Læremidlene må ikke gi en ensidig eller diskriminerende fremstilling av oppgavefordelingen mellom kvinne og mann i hjem, yrkes- og samfunnsliv, heter det i brevet til de muslimske skolene.

Piske koner

En oppfordring til Likestillingsombudet om kontroll av læremidlene ved muslimske skoler er nylig satt fram også i en mer tilspisset form, i et brev fra Jarle Synnevåg. Han presenterer seg i denne sammenheng som leder i Forum mot islamisering (FOMI) - adresse Sørum.

Jarle Synnevåg - tidligere forsker i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)- ble landskjent da Aftenposten i fjor høst avslørte at han, gjennom stor aktivitet på internett, uttrykte et sterkt hat mot islam og muslimer. Avsløringen førte til kraftige reaksjoner fra hans arbeidsgiver, og at han sa opp sin stilling ved FFI.

Jarle Synnevåg spør blant annet om hvordan Likestillingsombudet vurderer “den rett som Koranen 4:34 gir muslimske menn til å piske sine koner”.

Religiøse skrifter

Likestillingsombud Kristin Mile har svart på brevet, og kommenterer blant annet hans henvisning til Koranen:

- Jeg har ikke kontrollert om dette er riktig, men tar naturligvis sterk avstand fra enhver vold mot kvinner, ikke minst når den er religiøst begrunnet. I Bibelen kan man også finne enkelte sitater som vitner om manglende respekt for kvinner. Likestillingsombudet har naturlig nok ingen myndighet til å påse at religiøse skrifter bygger på likestilling mellom kjønnene. Jeg må nøye meg med å påse at skolenes læremidler oppfyller dette kravet, skriver Kristin Mile.