Nyheter
Små viser vei for Oslo
Oslo kommune hermer etter de små kommunene, for å få inn mer skatt. Andelen ubetalt restskatt er dermed halvert på tre år.
For to uker siden kom Riksrevisjonen med knusende kritikk av småkommunenes innkreving av restskatt. Små kommuner bruker 11 dager lenger enn store på å sette i gang innkreving etter forfall og de bruker for lite tvangstiltak, mener Riksrevisjonen.
Divisjonsdirektør Mette Landgraff på kemnerkontoret i Oslo, er uenig med riksrevisor Jørgen Kosmo. De små kommunene er best, og store kommuner som Oslo aper nå etter arbeidsmetodene til de små, for å få inn mer av restskatten. Resultatene er tydelige: Såkalt debitortilpasset innkreving lykkes, er hennes budskap.
Ringes opp
Mens Oslo tidligere sendte ut strenge brev til de som ikke betalte restskatten, bruker kemnerkontoret den enkelte skattyters betalingshistorikk mer systematisk, for å finne riktig tiltak. Folk som for eksempel alltid har betalt tidligere, blir nå ringt opp og spurt: “Har du glemt restskatten i år”, framfor å få tilsendt et brev som truer med tvangsinnkreving.
Brukerundersøkelser viser at nesten ni av ti som får en telefon, synes det er positivt. Resultatene taler også for seg. Mens Oslo i 2002 fortsatt manglet 38 prosent av restskatten for året før, manglet det ved nyttår bare 19 prosent.
I tillegg til å ringe, er brevene kemneren sender ut omformulert, slik at tonen er hyggeligere.
- Vi blir bare bedre og bedre, fordi vi aper etter de små kommunene. Vi kan aldri bli så gode som dem, ettersom vi ikke kan kjenne den halve millionen av skattebetalere inngående, sier Landgraff.
Hun advarer mot å være for ensidig opptatt av tvangsinnkreving av restskatten alene. Om lag 99,5 prosent av all utlignet skatt blir betalt inn.
- Det blir meningsløst å prøve å få inn resten ved å ta strupetak på borgerne. Det er fint at Riksrevisjonen følger opp, men det er trist at en del ting ikke kommer fram.
Mye av de pengene som aldri kommer inn, skyldes at en del ikke sender inn selvangivelse, og dermed blir skjønnslignet. En undersøkelse Econ har gjort for Oslo kemnerkontor, antyder at to av tre klarer kemneren aldri å få kontakt med. Bare halvparten av dem som skjønnslignes har telefon. En del har også reist fra Norge for godt.
- I en liten kommune vet kemnerkontorene om dette. De vet hvem som er i fengsel, ligger under brua eller har flyttet utenlands uten å melde fra. De store kemnerkontorene kan lære god kommunikasjon av de små. Det er hele clouet i skatteinnfordringen.
Et tegn på utviklingen i Oslo er også antallet påleggstrekk, som er halvert på to år.
Kan ikke få inn alt
Likevel gjenstår noe, men Landgraff advarer tilhengerne av statlig skatteinnkreving mot å tro at all skatt kan hentes inn. I tillegg til skjønnsligninger som ikke kan drives inn, sikrer lovverket skyldnere en viss beskyttelse.
- Folk som er under en gjeldsordning, har krav på et minimum til livsopphold. Det hjelper heller ikke med en konkursbegjæring overfor en sosialklient som ikke har noe vi kan ta utlegg i. Det er viktig at det er noen nødløsninger i systemet.