Nyheter

Ikke vilje til å kutte momsen på frukt og grønt

Den rødgrønne regjeringen er fortsatt ikke villig til å kutte momsen på frukt og grønt. Handlingsplanen for et sunnere kosthold følges dermed ikke opp med differensierte avgifter på epler og brus.

Publisert Sist oppdatert

- Arbeidet med å fjerne momsen på frukt og grønt har ikke kommet så langt som ønskelig. Helse- og omsorgsdepartementet vil gjerne bruke avgiftssystemet til å gjøre sunne matvarer billigere. Det har vi ikke klart å få til. Vi bestemmer ikke alt, men samtidig har vi ikke gitt oss, sier statssekretær Ellen Birgitte Pedersen (SV) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Epler og pærer

Regjeringens handlingsplan for et sunnere kosthold i Norge skulle egentlig ha vært presentert på åpningsdagen for Matfestivalen i Ålesund. Det ble det ikke noe av, og årsaken er skiftet av statsråd og statssekretærer i Helse- og omsorgsdepartementet. Bjarne Håkon Hanssen har overtatt for Sylvia Brustad. Pedersen garanterer at det nye regimet vil holde minst like høy fokus på dette temaet som forgjengerne.

Hun vil ikke være med på at det er intern uenighet i regjeringen omkring bruken av avgifter som virkemiddel, men at viljen til å sette et stort kryss over momsinntektene fra epler og pærer ikke er til stede helt inn i Finansdepartementet til Pedersens partifelle Kristin Halvorsen kan det neppe være noen tvil om.

Andre virkemidler

- Det finnes flere andre virkemidler vi kan benytte oss av enn avgiftssystemet, og det gjør vi. Det er heller ikke alltid slik at bruken av moms og avgifter er veien å gå, men jeg holder fast på at vi ikke har gitt oss med å få dette til, sier Pedersen.

Det var statsråd Sylvia Brustad som tok initiativet til en egen handlingsplan for et sunnere kosthold i Norge. Deler av handlingsplanen ble presentert allerede da hun satt som helse- og omsorgsminister. Blant annet ble det laget en egen kokebok med sunne retter som ble delt ut gratis til alle 9.-klassinger.

- Det vi ønsker er en overgang fra brus og sukkerholdige drikker til vann og melk. I tillegg ønsker vi at befolkningen skal spise mer frukt og grønt i stedet for sjokolade og sjokoladepålegg. Enkelt og sunt er utgangspunktet for det arbeidet vi særlig har rettet inn mot skoler og barnehager, sier Pedersen.

Gode vaner

Hun tror det er klokt å satse på å skape gode mat- og drikkevaner hos de unge, men alle aldersgrupper er naturligvis målgrupper for denne kampanjen.

- Det er store forskjeller i den voksne befolkningens matvaner, og vi ser at forskjellene henger sammen med matvanene folk hadde da de var barn, utdanning, sosial tilhørighet, fysisk aktivitet, røyking og rusmidler. Den som røyker, drikker eller bruker andre rusmidler har også dårlige matvaner, viser det seg, sier Pedersen.

I tillegg til at «sunne» kokebøker nå er tilgjengelig for alle, er det informasjon gjennom lærere og helsesøstre, skolefruktordningen, skolemelk og prosjektmidler som er hovedvirkemidlene i arbeidet for sunne mat- og drikkevaner.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS