Nyheter

«Fallskjermavtale» ble forsøkt hemmeligholdt

Andebus «fallskjermavtale» med en tidligere rådmann ble forsøkt skjermet for offentlighet. Fylkesmannen støttet kommunens syn, men Sivilombudsmannen er uenig.

Det går fram av årsmeldingen til Stortingets ombudsmann for forvaltningen. I løpet av 1996 mottok Sivilombudsmannen 759 klager på fylkesmenn og kommunal og fylkeskommunal forvaltning. Over halvparten av sakene ble avvist.


Lokalavisen klaget
Andebu-saken dreier seg om en rådmann som, grunnet særdeles omfattende samarbeidsproblemer, sa opp stillingen. Til gjengjeld forpliktet kommunen seg til å betale etterlønn i ett år. Det var en klar forutsetning fra rådmannens side at avtalen ikke ble offentliggjort.
Sandefjords Blad klaget til kommunen over mangelfull angivelse av saken på kommunestyrets møtekart. Saken var kun angitt som «Avtale - ikke offentlig». I tillegg begjærte avisen innsyn i møteboken for kommunestyrets behandling av saken. Både klagen og begjæringen ble avslått av kommunen og Fylkesmannen.


Konfliktforhold
Sivilombudsmannen er imidlertid av en annen oppfatning. Han mener angivelsen av saken på møtekartet ikke var en tilstrekkelig dekkende beskrivelse og sier følgende om selve hemmeligholdet:
«Selv om det etter omstendighetene kan være adgang til å unnta opplysninger om konfliktforhold og uro på en offentlig arbeidsplass, slik fylkesmannen har fremholdt, må forholdet vurderes konkret bl.a. i forhold til om det er et pågående problem som er gjenstand for forhandlinger, eller er et tilbakelagt stadium.
På bakgrunn av at de konflikter samarbeidsproblemene medførte for kommunen nå synes løst, kan jeg vanskelig se at det fortsatt er «påkrevd» av hensyn til en «forsvarlig gjennomføring» av kommunens personalforvaltning å hemmeligholde avtalen.
Dersom det i strid med offentlighetsloven er avgitt et taushetsløfte, vil dokumentet eller opplysningen måtte offentliggjøres selv om det er i strid med partenes avtale».
Enhver som mener å ha vært utsatt for urett fra den offentlige forvaltnings side, kan klage til Ombudsmannen. Klagen skal være navngitt og må være satt fram innen ett år etter at den tjenestehandling eller det forhold det klages over ble foretatt eller opphørte.

Skrevet av: Frank Sivertsen

Powered by Labrador CMS