Kunnskapsministeren vil at private barnehager fortsatt skal ha kommunal finansiering for å hindre utviklingen av A- og B-barnehager innad i kommunene. Foto: Terje Lien
Kunnskapsministeren vil at private barnehager fortsatt skal ha kommunal finansiering for å hindre utviklingen av A- og B-barnehager innad i kommunene. Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sier nei til nasjonal finansiering av private barnehager

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) avviser kravet fra landets private barnehager om nasjonal finansiering. – En direkte provokasjon mot privat barnehagesektor, sier PBL.

Utdanningsdirektoratet foreslo to finansieringsmodeller:

* Den ene modellen tar utgangspunkt i nasjonale gjennomsnittlige utgifter i kommunale barnehager. Det skal fastsettes nasjonale satser med utgangspunkt i disse utgiftene, som justeres i kommunene med de lokale kostnadsdriverne bemanningstetthet og arbeidsgiveravgift.

 

* Den andre modellen tar utgangspunkt i at tilskuddet til godkjente private barnehager skal beregnes på bakgrunn av utgiftene i kommunale barnehager i den enkelte kommune. Dette er en videreføring av dagens finansieringsmodell.

 

* Den nye modellen skal etter planen tre i kraft 1. januar 2016.

 

Regjeringen vedtok i statsråd fredag å gå for en fortsatt kommunal finansieringsordning for landets private barnehager. Kunnskapsministeren sier han frykter at en nasjonal sats ville kunne føre til store forskjeller mellom barnehager i en og samme kommune.

– Hvis en kommune må kutte kostnader, ville disse kuttene da måtte gjøres i de kommunale barnehagene, mens de private barnehagene i større grad ville bli skjermet. Regjeringen ønsker ikke å bidra til å skape A- og B-barnehager i kommunene, sier Isaksen til NTB.

Isaksen mener fortsatt kommunal finansiering også bidrar til å styrke lokaldemokratiet og redusere den statlige styringen.

Gjennomslag for KS

Spørsmålet om de private barnehagene skulle fortsatt finansieres via en kommunal sats eller gå over til en felles nasjonal sats, har vært gjennom en bred høringsrunde.

KS advarte mot en nasjonal sats. Nasjonale satser for private barnehager vil hindre kommunene i å drive effektivt, mente styret i KS.

Et stort flertall av kommunene som har svart på høringen om ny finansieringsmodell for private barnehager, gikk også imot en nasjonal sats.

Les også: Avviser nasjonal barnehagesats

– En provokasjon

Men det store flertallet av høringsinstansene, hvorav de aller fleste var private barnehager, ba om et skifte til nasjonal finansiering og begrunnet dette med behov for større forutsigbarhet. De mente også at et skifte var nødvendig for å få til et kvalitetsløft for barnehagene – og på sikt en bemanningsnorm.

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er svært provosert og skuffet over avgjørelsen.

– Dette må anses som en direkte provokasjon mot privat barnehagesektor. Sektoren har vært ekstremt samlet i sitt ønske om en ny modell, sier Arild M. Olsen, administrerende direktør i PBL til NTB.

Han mener dagens kommunale system er så uoversiktlig og uforutsigbart at det nærmest er umulig for de private barnehagene å vite hva slags tilskudd de vil få fra år til år eller fra kommune til kommune.

– Kunnskapsministeren sier han ønsker å løfte kvaliteten i barnehagen, men med et fortsatt kommunalt system vil det bli nesten umulig for sentrale myndigheter å ha noen mening om dette, for det vil de ikke ha noe kontroll over i det hele tatt, sier Olsen.

Likebehandling

PBL er også provosert over andre endringer knyttet til finansiering av barnehager, som onsdag ble presentert i forslag til statsbudsjettet for neste år.

Der kom det fram at tilskuddet til private barnehager øker fra 98 til 100 prosent av det kommunale barnehager får, noe PBL selv har kjempet for i mange år.

– En milepæl som sikrer full likebehandling mellom kommunale og private barnehager, sier Isaksen om endringen.

PBL mener imidlertid at de må betale dyrt for likebehandlingen, og peker på at Isaksen samtidig legger om systemet for dekning av pensjons- og kapitalkostnader i de private barnehagene. Ifølge PBLs beregninger vil endringene totalt sett gi de private barnehagene et tap på 158 millioner kroner.

– Dette minner om et narrespill fra regjeringens side, der den gir med den ene hånden og tar med den andre. Dette er det dårligste barnehagebudsjettet på mange, mange år, uttalte Olsen da statsbudsjettet ble lagt fram.

Isaksen mener derimot at de nye pensjonssystemet vil samsvare bedre med de faktiske pensjonsutgiftene i barnehagene. Han mener også at regelverket blir enklere og mer økonomisk forutsigbart for barnehagene. (©NTB)