YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

YS-lederen spår viktigste mellomoppgjør på mange år

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud vil ha løsninger nå for grupper som har blitt hengende etter i lønnsutviklingen. Han sier det blir et krevende lønnsoppgjør.

Tirsdag ettermiddag vedtok hovedstyret YS' krav til årets mellomoppgjør.

Der vil YS kreve økt kjøpekraft og at de ansatte får sin rettferdige del av verdiskapingen.

– Det bekymrer meg at arbeidstakernes andel av verdiskapingen synker og at lønnsforskjellene øker. Større overskudd til eierne og mer i bonus og lederlønninger viser at det er rom for at også de ansatte skal få ut sin del av verdiskapingen, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Mange har tapt

Han ønsket tidligere på dagen velkommen til YS’ inntektspolitiske konferanse. Der oppsummerte han tre utfordrende år med pandemi i verden og krig i Ukraina, og påpekte at mange stiller foran årets tariffoppgjør med tapt kjøpekraft.

I mellomoppgjøret vil partene kun forhandle om lønn – kroner og øre. Skjæggerud sier han ikke vil vente på enda en utredning av frontfaget. Han mener partene må finne løsninger gjennom lønnsforhandlingene om noen uker.

– Tendensen til at vi slipper opp på prinsippet om at alle skal med, og tillater at noen grupper blir hengende etter i lønnsutviklingen, vil i sin tur kunne ramme innovasjon, produktivitetsvekst og verdiskapning, sa YS-lederen.

NHO har vært forsiktige

YS' inntektspolitiske dokument legger de overordnede, politiske linjene for deres lønns- og tariffpolitikk før årets lønnsforhandlinger, som starter med NHO-oppgjøret 27. mars.

– De siste årene har NHO truffet dårlig med anslagene for hva som ville bli de endelige rammene i frontfaget. De har vært for forsiktige, sier Skjæggerud.

YS forhandler på vegne av Parat, Negotia, Safe, YTF og Delta med alle de store organisasjonene på arbeidsgiversiden. Resultatet av disse forhandlingene legger føringer for alle oppgjørene som følger etterpå: Resten av privat sektor, Stat, Kommune, Spekter og Finans.

(©NTB)