Olje- og energiminister Tina Bru (H) lover historiske innstramminger i de konsesjonene som skal gis til nye vindkraftutbygginger når hun legger fram stortingsmeldingen om vindkraft fredag.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Vil stramme inn vindkraftutbyggingen

Mer innflytelse til kommuner og fylkeskommuner skal være blant tiltakene i vindkraftmeldingen som presenteres i formiddag.

Maksgrense på to til tre år fra konsesjonen gis til byggestart er også blant innstrammingene som olje- og energiminister Tina Bru foreslår i reglene for utbygging av vindkraft, melder NRK.

Regjeringen vil i formiddag komme med innstramminger i reglene for konsesjoner til vindkraftutbygging.

Blant endringene er, ifølge NRK, at det skal gå maksimum to til tre år fra konsesjon gis til byggingen er i gang, og at NVE tidlig skal kunne gi avslag der man ser at konfliktnivået kommer til å bli høyt.

– Vi kommer med historiske innstramminger, vi har lyttet til mye av motstanden og vi kommer med gode svar på det, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til kanalen.

For flere av prosjektene det i dag er mye lokal motstand mot, ble konsesjon gitt for mange år siden. På Haramsøya, der det den siste tiden har vært demonstrasjoner, ble konsesjon gitt i 2008.

Bru sier at regjeringen også vil foreslå å gi kommuner og fylker mer påvirkningskraft enn i dag, uten å utdype det videre.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.