Carl von Linnés signatur er overført til en benk i Botanisk hage i Oslo. Bydelsutvalget i Gamle Oslo vil ha dedikasjonen fjernet.

Carl von Linnés signatur er overført til en benk i Botanisk hage i Oslo. Bydelsutvalget i Gamle Oslo vil ha dedikasjonen fjernet.

Foto: Geir Lofthus
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil fjerne dedikasjon på benk i Botanisk hage

Folkevalgte i bydel Gamle Oslos bydelsutvalg ber Naturhistorisk museum om å fjerne dedikasjonen til vitenskapsmann Carl von Linné på en benk i Botanisk hage. Årsaken er at politikerne mener Linné var rasist.

Forslaget ble fremmet av Rødt og SV, og fikk flertall i bydelsutvalget der partiene på venstresiden har et solid flertall.

Det var nettavisene Khrono og Universitas som først omtalte saken.

Carl von Linné levde fra 1707 til 1778. Han var en svensk naturforsker og lege.

Forslaget fra SV og Rødt lyder som følger:

«Bydelsutvalget vil sterkt oppfordre Styret ved Naturhistorisk museum om å fjerne dedikasjonen til Carl Von Linné på en benk i Botanisk hage. Ved fremtidig formidling og markeringer av Linnés arbeid og virke, så oppfordrer vi på det sterkeste til å opplyse om begge sider av Linnés vitenskapelige historie, ikke bare som botanikeren som ble kjent for planetsystemet sitt og latinske navn på planter, men også botanikeren som var blant de tidligst kjente vitenskapelig rasistene gjennom hans arbeid med å systematisere og klassifisere mennesker etter farger».

Benken er fra 2014

Linné-benken i Botanisk hage ble satt ut til minne om von Linné i 2014.

Forslagsstiller Hasti Hamidi (SV) sier til Universitas:

–⁠ Metoden hans for systematisering av planter overførte han også på mennesker, som skapte et hierarki med hvite øverst og svarte nederst. Konsekvensene har for eksempel vært legitimering av slavehandel og kolonialisering, sier Hamidi.

På bydelsutvalgsmøtet sa Hamidi at benken først og fremst er en hyllest, ikke formidling av kunnskap.

– Man kan argumentere for at han var en viktig botaniker, men jeg mener det ikke er viktigere enn hans rasisme og de enorme konsekvensene og lidelsene det har ført til, sa hun.

Opp til universitetet

Høyre, Venstre og Frp tilhørte mindretallet i saken.

Til Khrono sier Jens Kristian Øvstebø (V) at alle på møtet var enig i at man ikke skal dele mennesker inn i raser på den måten Linné gjorde.

– Men det går an å ha en benk som forteller om Linnés viktige bidrag i naturvitenskapen, samtidig som man informerer om det som var mindre bra, sier Øvstebø.

– Benken er satt opp for å hedre Linnés system for botaniske vekster, ikke for å hedre hans menneskesyn, sier bydelsutvalgsmedlem fra Høyre Tjeran Tham Vinje.

Da er det altså opp til Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo å forfølge saken. Bydelsutvalget sender henvendelsen når protokollen fra møtet er ferdig.

Bydelsutvalget har ingen myndighet til å fjerne benken eller Linnés navn.

Saken er korrigert 11. desember. Det var dedikasjonen, ikke benken som ble foreslått fjernet.