– Vi fargelegger gangfelt for å markere og feire mangfoldet i hele byen vår, sier byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen.

– Vi fargelegger gangfelt for å markere og feire mangfoldet i hele byen vår, sier byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen.

Foto: Håvard Prestegården, Bergen kommune

– Vi fargelegger gangfelt for å markere og feire mangfoldet i byen vår

Kommunen håper på fylkeskommunal tillatelse der ikke kommunen rår.

Bergen er igang med å fargelegge gangfelt i alle regnbuens farger. Et foreløpig mål er å fargelegge ett gangfelt i alle de sju bydelene. 

– I sentrum har vi også planer for regnbuefargede gangfelt ved Kim Friele-benken og ved Kim Frieles plass, som skal åpnes under Pride i juni. Disse gangfeltene ligger på fylkeskommunal grunn, men vi regner med at også fylket synes det er stas å sette farge på dem, sier Ingrid Nergaard Fjeldstad, som er byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen.

– Hvorfor vil Bergen ha regnbuefargede gangfelt?

– Det er for å markere og feire mangfoldet i hele byen vår. I sentrum har vi allerede Regnbueplassen, og gangfelt i regnbuens farger har samme hensikt: Å vise at Bergen skal være en inkluderende by for alle. Jeg er veldig glad for at det ikke bare er sentrum som får regnbuefarger, men at hele byen inkluderes, sier byråden.

Gangfeltene skal beholde de hvite stripene, men får farger mellom stripene. Det er gangfelt der mange folk ferdes og der det er gode lysforhold som blir kledd i regnbuefargene.

– Hvilke reaksjoner har dere fått på feltene?

– Det har blitt en veldig morsom snakkis. Bergensere er åpne og nysgjerrige, så dette blir tatt godt imot. Det har ikke kommet noen protester, sier byråden.

Men er det lov å fargelegge gangfelt?

Bergen kommune antar at det er lovlig dersom det er hensiktsmessig, går det fram av et internt notat. 

Ifølge Statens Vegvesen anbefales ikke maling av veidekke på grunn av at det kan føre til økt risiko for trafikantene. Men dersom man likevel ønsker å male dekket, skal veieier eller veiforvalter sikre at malingsegenskapene er minst like gode som før dekket for øvrig.