Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har utnevnt et utvalg som skal se på barnevernet og foreslå hva som bør endres.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har utnevnt et utvalg som skal se på barnevernet og foreslå hva som bør endres.

Foto: Mimsy Møller / Samfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Utvalg skal se på alt som kan endres i barnevernet

– Barnevernet svikter altfor ofte, sier barneministeren. Nå har hun utnevnt et utvalg som skal gjennomgå institusjonsbarnevernet og forslå nødvendige endringer.

– Vi må tenke nytt om hva barna med størst behov for hjelp og støtte trenger, og hvordan tilbudet burde innrettes for disse barna. Når det offentlige tar ansvar for barn og ungdommer, har vi en plikt til å gi dem et skikkelig tilbud som gir dem best mulig liv, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding onsdag.

Flere rapporter fra blant andre Helsetilsynet, Riksrevisjonen, Barneombudet og statsforvalterne, samt en rekke mediesaker har de siste årene vist at dagens barnevernstilbud ikke godt nok klarer å hjelpe de barna som trenger det mest, skriver regjeringen i pressemeldingen.

– Vi vet ganske mye om problemene i barnevernet, men mindre om hvordan vi skal løse dem. Utvalget skal bygge sitt arbeid på tidligere rapporter og utredninger, og foreslå løsninger på de problemene som de peker på, sier Toppe.

En av problemstillingene utvalget skal ta for seg, er tiltak som kan forebygge utvikling av rusmiddelbruk, og på hvilken måte rusproblematikk og behov for rusbehandling hos barn og unge skal ivaretas.

Utvalget skal levere sin utredning i to deler med frist i mars 2023 og oktober 2023.

Fagdirektør Erik Stene i Helsetilsynet skal lede utvalget, som etter planen starter opp arbeidet i september 2022.

Utvalget har ellers disse medlemmene:

  • Helga Arianson, Steinkjer, tidligere fylkeslege
  • Bjørn Kristian Soknes, Trondheim, tidligere førstestatsadvokat
  • Moses Deyegble Kuvoame, Porsgrunn, førsteamanuensis
  • Gøril Våland, Stavanger, visepolitimester
  • Pål Christian Bergstrøm, Tromsø, regiondirektør
  • Heidi Svendsen Tessand, Oslo, psykologspesialist
  • Tyra Margrethe Ekhaugen, Aurskog Høland, samfunnsøkonom
  • Torunn Austheim, Steinkjer, tidligere rådmann
  • Monica Brunner, Kristiansand, barnevernsleder

(©NTB)