Utdanningsdirektoratet anbefaler eksamenavlysing for tredje gang.

Utdanningsdirektoratet anbefaler eksamenavlysing for tredje gang.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Utdanningsdirektoratet anbefaler at eksamen avlyses for både grunnskolen og videregående

Utdanningsdirektoratet anbefaler å avlyse både skriftlig og muntlig eksamen i grunnskole og videregående skole denne våren.

Det går fram av en risikoanalyse som direktoratet la fram mandag.

Unntaket er for privatister og kandidater som må ta eksamen for å bestå faget.

– Eksamen er en viktig del av sluttvurderingen i Norge. Selv om det er mange argumenter for å avlyse eksamen, er det også argumenter for å gjennomføre. Dette har derfor vært en krevende vurdering å gjøre, sier direktør Hege Nilssen i Utdanningsdirektoratet i en pressemelding.

Både i 2020 og i fjor ble alle skriftlige og muntlige eksamener på disse trinnene avlyst på grunn av koronapandemien. Nå anbefaler altså Utdanningsdirektoratet altså at det skal skje for tredje gang.

Det er Kunnskapsdepartementet som skal ta den endelige avgjørelsen.

– Vi har nå mottatt rapporten fra Utdanningsdirektoratet og må sette oss grundig inn i denne. Jeg vil også ha egne møter med fylkeskommunene og organisasjonene i skolesektoren for å få deres innspill. Regjeringen vil fatte en beslutning så raskt som mulig, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

I desember ba hun direktoratet om å vurdere gjennomføringen av vårens eksamen og eventuelle justeringer i reglene for standpunktkarakterer.

Flere har krevd at eksamen avlyses, blant dem Oslos skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).