DNT ung skal utforske muligheter og hindringer i strandsonen i indre Oslofjord.

DNT ung skal utforske muligheter og hindringer i strandsonen i indre Oslofjord.

Foto: Stian Opsahl
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøker allemannsretten

Ungdom fra Den Norske Turistforening skal denne helgen undersøke hvordan det står til med allemannsretten langs indre Oslofjord.

– Vi skal først og fremst ut på tur. Det er så mange fine turer og muligheter for friluftsliv langs kysten som vi ønsker å vise fram! Dessverre finnes det mange hindringer også, som gjerder, avvisende skilt, møbler og bygninger. Det hindrer folk fra å ferdes fritt i strandsonen og det vil vi også fortelle om, sier Vegard Bjerkelund i DNT ung i en pressemelding.

Opplevelsen underveis skal formidles gjennom sosiale medier og møter. Ungdommene går fra Færder til Horten, og deretter fra Moss til Breivoll innerst i Bunnefjorden (Oslofjorden). Derfra skal de padle inn til Oslo sentrum.

DNT ung, ungdomsorganisasjonen i Den Norske Turistforening, vedtok på landsmøtet i mai en resolusjon som ber stortingspolitikerne om å grunnlovsfeste allemannsretten.

I forrige stortingsperiode stemte et flertall for grunnlovsfesting, og DNT ung oppfordrer nå et samlet storting til å sikre at allemannsretten endelig grunnlovsfestes i denne stortingsperioden.

– Jeg tror vi undervurderer hvor stor trusselen mot den norske friluftstradisjonen kan bli i årene som kommer. For det første får vi stadig mindre natur. Det bygges ned i høyt tempo, og de sammenhengende naturområdene blir færre og færre. For det andre blir allemannsretten stadig oftere utfordret. Vi ser begrensninger på telting, ulovlige stengsler i strandsonen og betaling for inngang, sier Anna Nes, leder i DNT ung.

DNT ung mener et nasjonalt forbud begrenser bygging i et 100-meters belte langs strandsonen. Organisasjonen mener disse områdene likevel er bygd ned i mange deler av landet.

– Langs Oslofjorden er for eksempel bare 40 prosent av strandsonen tilgjengelig for allmennheten, skriver organisasjonen. Den viser til at kommunene har mulighet til å gjøre unntak fra hundremetersregelen, enten gjennom at de vedtar planer som tiltaler bygging i strandsonen, eller gir enkeltpersoner lov til å bygge.