Natur og ungdom demonstrerte utenfor Stortinget i Oslo mot gruvedumping i Førdefjorden i 2020. Nå har kommunestyret i Sunnfjord vedtatt å gi Nordic Rutile grønt lys til å starte bygging av gruveanlegget.
Natur og ungdom demonstrerte utenfor Stortinget i Oslo mot gruvedumping i Førdefjorden i 2020. Nå har kommunestyret i Sunnfjord vedtatt å gi Nordic Rutile grønt lys til å starte bygging av gruveanlegget.Foto: Tore Meek / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sunnfjord kommune sa ja til gruveanlegg ved Førdefjorden

Kommunestyret i Sunnfjord har gitt gruveselskapet Nordic Rutile grønt lys til å starte bygging av gruveanlegget ved Førdefjorden.

Kommunestyret i Sunnfjord behandlet saken torsdag, og flertallet av de folkevalgte stemte for å gi gruveselskapet godkjennelse til å begynne anleggsarbeidet, skriver Bergens Tidende.

Gruveprosjektet er omstridt, ettersom Nordic Rutile vil operere med sjødeponi. De skal utvinne mineralene rutil og granat og deponere gruvemassene i Førdefjorden.

Elleve organisasjoner som har klaget Norge inn til Esa for brudd på EUs mineralavfallsdirektiv på grunn av dumping av gruvemasser i Førdefjorden og i Repparfjorden i Troms, fikk før jul støtte av overvåkingsorganet.

Eftas overvåkingsorgan slo da fast i en foreløpig konklusjon at Norge ikke overholder direktivet som blant annet krever at det skal lages en plan for tilstrekkelig avfallshåndtering.

Et fellesforslag fra SV, MDG, V og Rødt om midlertidig bygge- og deleforbud fikk bare 13 av de 45 stemmene i kommunestyret.

Les også:

Natur og Ungdom har varslet at aksjonister vil gjennomføre aksjoner mot det planlagte arbeidet i neste uke. Både de og Naturvernforbundet har klaget til kommunen på vedtaket.

– Når søknaden ikke er i tråd med reguleringsplanen, så er vedtaket ugyldig etter plan- og bygningsloven. Vi ber derfor Sunnfjord kommune om å oppheve vedtakene og at søknadsprosessen begynner på nytt, sier fylkesleder Anne-Line Thingnes Førsund i Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.

(©NTB)