Det var en tidvis preget Høyre-leder Erna Solberg som møtte pressen fredag morgen.

Det var en tidvis preget Høyre-leder Erna Solberg som møtte pressen fredag morgen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Solberg orienterte om ektemannens aksjehandel: – Alvorlig tillitsbrudd

Høyre-leder Erna Solberg sier omfanget av ektemannens aksjehandel gjorde henne inhabil i flere saker som statsminister. Hun er imidlertid tydelig på at han aldri hadde innsideinformasjon.

– Tillitsbrudd er alltid vanskelig, og ekstra vanskelig er det i en familie og i et ekteskap. Det gjør vond for meg å være så hard mot Sindre som det jeg er i dag. Men fordi vi er gift og har felles økonomi, så har handlingene han har gjort, direkte påvirkning på hvordan jeg kan utøve mine oppgaver som politiker, sa en tydelig preget Solberg på en hasteinnkalt pressekonferanse fredag morgen.

– De samtalene jeg har med Sindre om dette tillitsbruddet, skal jeg ha med ham, og ikke med dere, sa hun.

Gjennom flere artikler i E24 den siste tiden er det blitt kjent at Solbergs ektemann Sindre Finnes kjøpte og solgte aksjer i flere selskaper mens kona satt ved roret som statsminister. Det har utløst en debatt om Solberg kan ha opptrådt inhabilt i sin regjeringstid.

Var inhabil i flere saker

Høyre offentliggjorde fredag listen over ektemannens aksjehandel i perioden da Solberg var statsminister. Den viser at Finnes gjorde 3.600 aksjehandler i denne perioden.

– Listen viser at Sindre ikke har vært ærlig med meg, verken da jeg var statsminister eller da jeg konfronterte ham med dette etter at dere i pressen begynte å stille spørsmål, sa Solberg.

Ektemannen handlet langt mer enn han underveis fortalte Solberg og Statsministerens kontor, sa Solberg.

– Det er alvorlig fordi det innebærer at jeg egentlig har vært inhabil i enkelte saker jeg har behandlet da jeg var statsminister.

Hun er likevel tydelig på at det ikke er noen grunn til å tro at noen vedtak har vært ugyldige, fordi hun ikke visste om detaljene rundt ektemannens aksjehandel.

1,8 millioner kroner i gevinst

I snitt gjorde Finnes 1,25 aksjehandler om dagen i de 2.919 dagene Solberg var statsminister.

Ifølge E24 skal Finnes blant annet ha handlet aksjer i selskapet Nekkar 72 ganger og i Kongsberg Gruppen 12 ganger på elleve dager.

Ifølge Dagens Næringsliv handlet Finnes også Norsk Hydro-aksjer samtidig som Solberg jobbet med saker som var viktige for selskapet.

Solberg opplyser at Finnes har hatt cirka 1,8 millioner kroner i nettogevinst på aksjehandelen i perioden.

Ingen innsideinformasjon

– Jeg er helt sikker på at Sindre ikke har fått innsideinformasjon av meg, sier Høyre-lederen.

Hun legger til at det ikke er mulig for henne å kategorisk utelukke at han har fanget opp noe og peker på at de bodde sammen i statsministerboligen i åtte år, der hun hadde møter og tok med seg papirer hjem.

– Men jeg kommer selv, med den kunnskapen jeg har nå, ikke på noe som antyder at han har hatt innsideinformasjon, sier hun, og understreker at dersom hun blir statsminister igjen, kan ikke ektemannen handle aksjer.