– Vi gikk til valg på at Senterpartiet skal være den viktigste motkraften til at regionreformen skulle lede til sentralisering av Hedmark og Oppland, sier gruppeleder for Sp og fylkesvaraordfører iInnlandet Aud Hove.

– Vi gikk til valg på at Senterpartiet skal være den viktigste motkraften til at regionreformen skulle lede til sentralisering av Hedmark og Oppland, sier gruppeleder for Sp og fylkesvaraordfører iInnlandet Aud Hove.

Foto: Agnar Kaarbø
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet bryter med Arbeiderpartiet i Innlandet

Senterpartiet avslutter samarbeidsavtalen med Arbeiderpartiet i Innlandet etter striden om oppløsning av storfylket.

Arbeiderpartiets stemmer sørget for at Innlandet består som storfylke. Det til tross for at en folkeavstemning viste flertall for splittelse.

– Vi i Senterpartiet har hatt en grundig prosess og kommet fram til at vi ut denne perioden vil samarbeide fra sak til sak med Arbeiderpartiet, sier Aud Hove, gruppeleder for Sp og fylkesvaraordfører i Innlandet.

– Utfordringer i samarbeidsforholdet

I en pressemelding skriver partiet at det i de to årene avtalen har holdt også vært andre saker som har vært utfordrende i samarbeidsforholdet. «I flere saker, som har vært og er prinsipielle for Sp, har Ap funnet flertall med andre parti i stedet for å komme til enighet eller til et kompromiss med Sp», heter det.

– Vi gikk til valg på at Senterpartiet skal være den viktigste motkraften til at regionreformen skulle lede til sentralisering av Hedmark og Oppland, sier Hove.

Det var under et møte tirsdag på fylkeshuset på Lillehammer at Sp sa de ikke lenger ønsket å reforhandle den politiske samarbeidsavtalen med Ap.

Kom overraskende på

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen i Ap sier til Hamar Arbeiderblad at nyheten kom overraskende på.

– Vi var overrasket over at man så raskt gikk til den konklusjonen. Det var et greit møte og ingen dramatikk utover at vi var overrasket, sier han til avisen.

Til NTB sier Hagen at han har god tro på at de fortsatt skal drive målrettet rødgrønn politikk framover.

– Vi i Arbeiderpartiet tar til etterretning at Senterpartiet ikke ønsker å være forpliktet til en politisk samarbeidsavtale i Innlandet, men at vi nå går videre med et sak til sak-samarbeid, sier han og legger til:

– Vi fortsetter alle i våre verv, og det er derfor Ap og Sp som innehar de sentrale politiske rollene i Innlandet fylkeskommune. Det vil si at jeg har god tro på at vi fortsatt skal drive målrettet rødgrønn politikk også framover, men ikke basert på et forpliktende politisk dokument, men samarbeide fra sak til sak.

Representantskapet i Innlandet Arbeiderparti gikk imot resultatet fra folkeavstemningen og vedtok å stemme for å beholde fylkeskommunen. Det skjedde med to stemmers overvekt.

Dagen etter ble Arbeiderpartiets stemmer tungen på vektskålen da fylkestinget vedtok å si nei til oppsplitting av fylket.

(©NTB)