Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) er klar for å brette opp skjorteermene.

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) er klar for å brette opp skjorteermene.

Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen starter arbeidet med en ny distriktsmelding

Pilotforsøk med bygdevekstavtaler og innspillsmøter er noe av det regjeringen setter i gang med når arbeidet med en ny stortingsmelding om distriktspolitikken nå starter.

– Etter åtte år med regjeringen Solbergs sentraliserende reformer, trenger vi en ny kurs i distriktspolitikken. Rundt omkring i landet har mange opplevd at de ikke har blitt hørt, og at problemene deres ikke har blitt løst. Derfor må vi fornye og forsterke distriktspolitikken på en rekke områder, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Han sier at regjeringen nå starter opp arbeidet med en melding til Stortinget om distriktspolitikken. Solberg-regjeringen kom selv med sin siste stortingsmelding om distriktene høsten 2019, med navnet «Levende lokalsamfunn for fremtiden».

Gram sier at den nye stortingsmeldingen vil avklare hvordan regjeringen kan gjøre ambisjonene for distriktspolitikken om til praktisk politikk.

Meldingen vil inneholde konkrete tiltak, blant annet forsøk med nye bygdevekstavtaler. Her skal staten, fylkeskommuner og kommuner arbeide sammen for å hjelpe regioner med spesielle utfordringer.

De første forsøkene settes i gang allerede i år. Innretning og utforming er ikke klar. 

– Kommunene skal få melde seg og prøve ut dette, sier Gram til Nationen.

Han vil invitere til tematiske innspillsmøter som samler lokale og regionale aktører.

– Det er viktig for meg å bli bedre kjent med alle de gode initiativene som allerede finnes rundt om i landet. Vi har mye å lære av det gode arbeidet som gjøres i kommuner og fylkeskommuner. Jeg gleder meg til å ta fatt på dette samarbeidet i det nye året, sier Gram.

Distriktsmeldingen vil legges fram for Stortinget våren 2023.

(©NTB)