Lite nedbør over lang tid og nedtapping for rehabilitering har ført til mindre vann i Oslos vannforsyningsområder. Maridalsvannet er Oslos viktigste drikkevannskilde.

Lite nedbør over lang tid og nedtapping for rehabilitering har ført til mindre vann i Oslos vannforsyningsområder. Maridalsvannet er Oslos viktigste drikkevannskilde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo kommune ber innbyggerne spare på vannet

Lite nedbør over lang tid og nedtapping for rehabilitering har ført til mindre vann i Oslos vannforsyningsområder. Kommunen ber innbyggerne spare på vannet.

– Vannmagasinene våre som er tilknyttet Maridalsvannet, er nå på et relativt lavt nivå. For å forebygge vannmangel fram i tid ser vi oss nødt til å be Oslos befolkning om å være nøkterne med vannbruken, sier direktør i Vann- og avløpsetaten Anna Maria Aursund i Oslo i en pressemelding.

Kommunen oppfordrer innbyggerne til å ta kortere dusjer, skru av kranen under tannpuss, bruke øko-program på oppvaskmaskinen, samle opp klesvask til maskinen blir full, og å bruke den «lille knappen» på toalettet når man trekker ned.

Vann- og avløpsetaten har igangsatt tiltak for å sikre mer vann, som blant annet overføring av vann fra Bærum kommune og Nedre Romerike vannverk, henholdsvis 200 og 100 liter i sekundet. Det vil vurderes fortløpende ytterligere tiltak dersom det ikke blir mer nedbør i vinter.

– At vi må spare på vannet, belyser nok en gang hvor sårbar dagens vannforsyning er, og hvor viktig byggingen av den nye vannforsyningen fra Holsfjorden er for osloborgernes trygghet i fremtiden, sier Aursund.

Oslo kommunes vannforsyning kommer hovedsakelig fra Maridalsvannet og tilknyttede elver og innsjøer i marka. En av dem er Gjerdingen, som for tiden er tappet ned for å rehabilitere damanlegget. Jevn nedbør om høsten og snøsmelting om våren er avgjørende for en trygg vannforsyning utover våren og sommeren.