Flere ordførere i smittefrie kommuner i Trøndelag tar til orde for å åpne alle skoletrinnene.Illustrasjonsfoto
Flere ordførere i smittefrie kommuner i Trøndelag tar til orde for å åpne alle skoletrinnene.Illustrasjonsfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ordførere i Trøndelag vil ha alle elever tilbake

I flere mindre kommuner i Trøndelag uten et eneste tilfelle av koronasmitte tar ordførerne til orde for å åpne alle trinnene på skolen.

Ordfører Bente Estil (Ap) i Lierne er én av dem som håper regjeringen åpner for å la kommunene bestemme selv.

– For vår del tror jeg vi skulle ha klart både 5. til 7. klasse og ungdomsskolen fra og med neste uke, sier hun til Adresseavisen.

Estil får støtte fra ordførerkollegaene i Tydal og Namsskogan, mens Snåsa-ordfører Arnt Einar Bardal (Sp) viser til at smittereglene for skoleskyss også spiller inn.

• Les også:Skolelederforbundet foreslår skoledag én dag i uka

Kommunesektorens organisasjon KS mener det er fornuftig med differensierte koronatiltak og har bedt om mer fleksibilitet for kommunene.

• Les også:Kommuner: - Vi har tatt vare på sårbare barn

– Smittespredningen er ulik. Og vi hører mange stemmer fra Kommune-Norge som sier at de kan gjennomføre ytterligere skoleåpning uten å sette smittevernhensyn på spill, sa KS-leder Bjørn Arild Gram sist uke.

• Les også:KS vil ha fleksibel skoleåpning

Også kunnskapsminister Guri Melby (V) har åpnet for lokale variasjoner mens Utdanningsforbundets leder Steffen Handal har sagt at han foretrekker et nasjonalt løp. Lokale variasjoner får, etter hans mening, komme seinere

Torsdag ettermiddag kommer regjeringen med en plan for den videre skoleåpningen. Lettelsene i tiltakene vil komme i to hovedbolker, får NTB opplyst. Det betyr at en bolk med lettelser vil kommeom kort tid, noe som kan bety skoleåpning for elever fra 5. til 10. klasse over helgen.

Samtidig vil regjeringen vente til ut i juni med den andre hovedbolken, etter det NTB forstår.

– Vi har jobbet med å skape forutsigbarhet. Noen endringer skjer raskt, men for andre tiltak er det greit å få en dato å forholde seg til, sa Erna Solberg til NTB onsdag.

Solberg orienterte onsdag koronakomiteen på Stortinget om arbeidet i regjeringen, som tar selve beslutningen torsdag.

• Les også:Utdanningsforbundet advarer mot å la lærerne vaske

Penger til digital satsing

Kunnskapsminister Guri Melby (V) varsler at det kan bli en uvanlig skolehverdag også til høsten. Samtidig lover hun 140 millioner kroner til digital satsing.

– Det er åpenbart at det vil være behov for en god del hjemmeundervisning selv om vi åpner skolene gradvis. Det vil være mange steder der det er vanskelig å samle alle elevene fysisk på skolen fortsatt, sa kunnskapsministeren til VG onsdag.

Hun tror en vanlig skolehverdag blir vanskelig fram mot sommeren – og ber folk være forberedt på at det kan fortsette utover høsten.

Pengene er en del av forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

I næringsorganisasjonen IKT-Norge er de glade over at regjeringen ser verdien av de digitale læringsverktøyene som har hatt en eksplosiv bruk under pandemien.

– Koronakrisen har gitt oss mulighet til å hente ut verdiene av tilgjengelig teknologi og digitale ressurser. Samtidig har det vist oss de utfordringene utdanningssektoren står overfor ved å ta i bruk digitale læremidler, sier spesialrådgiver Heidi Austlid i IKT-Norge til NTB.

Hun sier at man i fortsettelsen må satse på tre ting parallelt:

– Vi må ha et mangfold av digitale læremidler i alle fag, på alle nivå. Vi må ha systematisk satsing på lærernes digitale pedagogiske kompetanse og vi må ha tilstrekkelig digitalt utstyr til alle elever, sier Austlid.

(©NTB)