Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

NHO-seier i retten: Medleverturnus er ikke tariffstridig

NHO og to medlemsbedrifter har vunnet fram mot Fagforbundet i arbeidsretten, som kom fram til at medleverturnus kan benyttes i bedrifter bundet av tariffavtale.

Medleverturnus innebærer at de ansatte bor sammen med dem som mottar tjenestene de yter i flere dager, før de har en lengre friperiode.

NHO mener seieren er viktig for brukerne av tjenester der ansatte med medleverturnus er involvert. Brukerne er i hovedsak barn, ungdom, personer med psykiske lidelser og/eller rusproblemer, og enslige mindreårige asylsøkere.

– Vi er veldig fornøyde med utfallet og at retten støtter NHO og medlemsbedriftenes syn på medleverturnus. Turnusen de praktiserer, er ikke tariffstridig og er til det beste for brukerne. Retten har fattet en klok beslutning som er viktig for svært mange mennesker som er avhengig av trygghet, ro og stabilitet i hverdagen, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Service og Handel.

Fagforbundet sier på sin side at de vil fortsette å jobbe for sine medlemmer som har denne typen turnuser.

– Vi fikk ikke medhold i arbeidsretten denne gangen, men vi jobber videre med hvordan vi skal håndtere denne typen arbeidstidsordning gjennom tariffavtalen, sier Pål Skarsbak, leder i avdelingen for lov og avtaleverk i Fagforbundet.

– Det er viktig for Fagforbundet å ivareta vernet til våre medlemmer som går i belastende turnuser, slik som medleverturnus er, sier Skarsbak.

(©NTB)