Nyheter
Nå skal eldrematen kartlegges
Hele 30 prosent av de eldre ved norske institusjoner kan være underernærte eller i fare for å bli det, ifølge seniorrådgiver Henriette Øien i Sosial- og helsedirektoratet.
Nå skal direktoratet undersøke mattilbud, kosthold og ernæringsstatus ved sykehjem over hele landet, i en kartlegging som skal gjøres dette året.
- Under- og feilernæring av eldre er et problem og sannsynligvis større enn det burde være, sier Øien.
Hovedårsaken er ikke nødvendigvis matens næringsinnhold og kvalitet, men systemer og holdninger, mener hun.
- Ved å gjøre denne kartleggingen kan vi finne ut mer om mat- og måltidsrutiner ved landets sykehjem og rutiner for vurdering og oppfølging av ernæringsstatus hos beboerne.
Oppdraget har direktoratet fått av regjeringen gjennom omsorgsmeldingen. En slik kartlegging er også omtalt i Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011).
Øien mener fire måltider i løpet av dagen er et minimum, og legger til at fordelingen av måltidene i løpet av dagen også er viktig. Kort tid mellom hvert måltid gjør at de eldre ikke klarer å spise så mye ved hvert måltid.
- Man må opparbeide en viss sult mellom hvert måltid, mener Øien.
Det er også viktig at maten er innbydende, delikat, smakfull og serveres i et hyggelig miljø. Maten er ofte høydepunktet i løpet av dagen.
- Helheten har mye å si. Det er ikke det samme å få mat på et brett i senga, i et rom med dårlig luft og før man har stelt seg, sier Øien.
Dagens eldre er for lite kritiske, og mange er fornøyd bare de får mat. Om 10-15 år kan vi forvente en mer kritisk eldregenerasjon, mener hun.
- Hvor mye er de eldre selv involvert i planleggingen av menyen? Man skal ta hensyn til brukernes ønsker, behov og matkultur. Valgmuligheter er veldig viktig, sier Øien.