Kommunedirektør Ola Helstad i Sel mener det er viktig at kommunene rapporterer nøye til Kostra for å synliggjøre effekten av koronaepidemien.

Kommunedirektør Ola Helstad i Sel mener det er viktig at kommunene rapporterer nøye til Kostra for å synliggjøre effekten av koronaepidemien.

Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mener rapporteringen til Kostra er viktigere enn noen gang

SSB frykter at koronakrisen kan medføre at kommuner ikke prioriterer Kostra-rapporteringen. Kommunedirektøren i Sel mener at dette er viktigere enn noensinne.

– Rapporteringen er viktigere enn noen gang, og jeg håper kommunene prioriterer dette, sier kommunedirektør Ola Helstad i Sel.

Blir rapporteringen prioritert?

Kommuner og fylkeskommuner rapporterer årlig til Kostra-basen gjennom SSB, og for kommunene omfatter rapporteringen 19 forskjellige tjenesteområder. 

SSB publiserte de midlertidige Kostra-tallene for 2019 16. mars, og innen 15. april skal kommunene ha kvalitetssikret tallene og rapportert om eventuelle feil. 

Den prekære situasjonen koronakrisen har satt kommunene i kan imidlertid få innvirkning på rapporteringen i april.

– Kommunene er i disse dager utfordret med håndteringen av den pågående epidemien, og vi er spent på om dette vil få konsekvenser for hvordan de prioriterer arbeidet med å rapporterer til Kostra akkurat nå, sier rådgiver Anni Fretheim i SSB.

Rådgiver Anni Fretheim i SSB er spent på om kommunene prioriterer Kostra-rapporteringen i april.

Rådgiver Anni Fretheim i SSB er spent på om kommunene prioriterer Kostra-rapporteringen i april.

Foto: SSB

– Må synliggjøre kostnader

Kommunedirektøren i Sel mener at det er svært viktig at kommunene klarer å rapportere om en oppdatert tilstand før og etter koronakrisen for å kunne ha valide og presise tall å sammenligne med for 2019 og 2020. Derfor mener han at årets rapportering er særdeles viktig.

– Kommunene må være opptatt av å synliggjøre konsekvensene av koronasmitten på både kort og lang sikt. I dette bildet er oppdaterte tall gjennom Kostra viktig, sier Helstad.

Frykter for lave anslag

Koronasituasjonen påfører kommunene massive ekstrautgifter i helse og omsorgssektoren og i beredskap. KS anslår at kommunesektoren vil måtte påregne et netto inntektstap og kostnadsøkning på 20 milliarder. Kommunedirektøren i Sel frykter at dette er for lavt.

– De variablene KS har lagt til grunn, bør følges nøye. Jeg frykter at tallene KS viser til, dessverre kan vise seg å være for lave, sier Helstad.

Er under stort press

Direktør for kommuneøkonomi i KS, Rune Bye, håper også at kommunene vil prioritere rapporteringen.

– Kommunene er naturligvis under stort press nå, men vi håper de også vil prioritere kvalitetssikring av Kostra-tallene. En god del data om helsesektoren har for øvrig ikke blitt publisert av SSB ennå. Når disse tallene publiseres denne våren er det grunn til å forvente at Kostra-tallene har en grei kvalitet, sier Bye.

Direktør for kommuneøkonomi i KS, Rune Bye, håper kommunene vil rapportere godt til Kostra.

Direktør for kommuneøkonomi i KS, Rune Bye, håper kommunene vil rapportere godt til Kostra.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Forsinkede tall

SSB har tidligere informert om at tallene fra Kommunalt Pasient- og Brukerregister (KPR) ikke vil bli klare før etter påske, og årsaken til dette ligger i at Helsedirektoratet ikke hadde tallene klare innen den gitte fristen. 

Til Kommunal Rapport har direktoratet uttalt at tekniske utfordringer rundt kommunesammenslåinger er grunnen til forsinkelsene. Den samme forsinkelsen på tallene skjedde imidlertid også i fjor.

– Helsedirektoratet overtok ansvaret for denne rapporteringen i fjor, og de har hatt noen forsinkelser. Det kan ta tid før ting setter seg, og det ser ut til at tallene er klare rett etter påske, sier Fretheim.