– Vi skal ta ansvar for finanspolitikken og budsjettenes bidrag til å holde trygg økonomisk styring, sier statsminister Jonas Gahr Støre om regjeringens omfattende krisepakke.

– Vi skal ta ansvar for finanspolitikken og budsjettenes bidrag til å holde trygg økonomisk styring, sier statsminister Jonas Gahr Støre om regjeringens omfattende krisepakke.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Krisepakke finansieres med oljepenger

Verken statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frykter overoppheting av norsk økonomi, tross store krisepakker.

Fredag la regjeringen fram en krisepakke med ramme på 14,4 milliarder kroner for å takle flyktningkrisen fra Ukraina. Tidligere har myndighetene lagt fram en krisepakke mot høye strømpriser, med en ramme på om lag 20 milliarder kroner.

Begge disse etterfølger en koronakrisepakke med en ramme opp mot 25 milliarder kroner.

– Hva betyr dette for oljepengebruken, og igjen presset på priser og lønninger?

– Oljepengebruken vil nok gå opp med dette forslaget her. Men så er styrken vår at vi har denne typen reserver som vi kan bruke i ekstraordinære situasjoner, som vi er i nå. Da er det rett å styrke Forsvaret og den sivile beredskapen, sier Vedum.

Finansministeren mener Stortinget bør gå sammen for å bli enige om krisepakken som regjeringen fredag la fram.

– Jeg vil understreke tradisjonen vi har i Norge om at når det er ekstra krevende, så prøver vi også å finne brede, samlende løsninger i Stortinget. Det kommer Sp og Ap til å ta initiativ til, sier Vedum.

– Vi tar ansvar

På pressekonferansen får statsminister Jonas Gahr Støre spørsmål fra NTB om dette vil øke risikoen for en overoppheting av økonomien.

– Vi skal ta ansvar for finanspolitikken og budsjettenes bidrag til å holde trygg økonomisk styring, svarer Støre.

Statsministeren påpeker at hvor andre land i Europa må ta opp lån for å finansiere konsekvensene av flyktningkrisen, er Norge mye bedre skodd.

– Dette er en proposisjon som handler om direkte tiltak som forsvar, sivil beredskap og hvordan vi skal hjelpe Øst-Finnmark, hvor det er spesielle utfordringer. I tillegg handler det her om å ta imot flyktninger på en trygg og god måte. Dette er ikke en avgiftsproposisjon, eller en skatteproposisjon, men en trygghetsproposisjon, svarer Vedum på spørsmålet fra NTB.

– Men spørsmålet var, er dere villige til å forhandle om dette?

– Dette er ikke en skatt og avgiftsproposisjon, dette er en trygghetsproposisjon. Så det blir ikke en del av forhandlingene. Alle partier kan ha sine merkesaker, men målet er at vi kan samles om pakken.

– Ikke raust

Samtidig mener han ikke dette er for stor pengebruk.

– Dette er ikke et raust opplegg. Dette er et opplegg sikret på å kunne møte utfordringene på en sikker og nøktern måte. Så skal vi legge fram et statsbudsjett, som er godt tilpasset den situasjonen norsk økonomi er i, sier Støre

Statsministeren viser til at norsk økonomi klarer seg bra nå, men at den er nær det som kan bli overoppheting.

– Så spørs det hvordan det utvikler seg utover våren. Det får vi følge nøye med på fram til vi skal avslutte budsjettarbeidet i august.

Etterspør inndekning

Høyre ber regjeringen komme med forslag til inndekning for den nye krisepakken på 14,4 milliarder kroner med økonomiske tiltak som følge av krigen i Ukraina.

I budsjettproposisjonen om de nye krisetiltakene, som ble lagt fram fredag, opplyses det at regjeringen ikke fremmer forslag om inndekning for de økte utgiftene nå.

– Jeg forventer at regjeringen også vil komme med forslag til inndekninger. For Høyre er det viktig at inndekningen gjøres på en økonomisk ansvarlig måte som ikke skaper for stort press på økonomien som kan føre til enda høyere rente, sier Høyres stortingsrepresentant Helge Orten.

Frp: Vil snakke om bensin

Frp varsler at partiet kommer til å trekke de høye prisene på bensin og diesel inn i forhandlingene på Stortinget om den nye Ukraina-pakken.

Regjeringen har invitert til et bredt forlik om krisepakken, men finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var fredag tydelig på at avgifter ikke er en del av det.

– Det er svært skuffende at regjeringen legger fram en krisepakke uten å gjøre mer for å hjelpe folk flest og bedrifter i Norge for å håndtere de skyhøye prisene på drivstoff, strøm og mat, sier Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi.

– Frp vil ta med krav om å fjerne drivstoffavgiftene inn i forhandlingene, sier han.

(©NTB)