Konsernsjef Olav Linga i Haugaland Kraft vil at myndighetene vurderer vernede vassdrag for utbygging for å sikre mer kraft til Norge.

Konsernsjef Olav Linga i Haugaland Kraft vil at myndighetene vurderer vernede vassdrag for utbygging for å sikre mer kraft til Norge.

Foto: Dag Røttereng / NN / Samfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kraftsjef mener vernede vassdrag må vurderes for utbygging

Norge bør vurdere vernede vassdrag for utbygging av kraftproduksjon, mener konsernsjefen i Haugaland Kraft.

– Strømprisene er et resultat av energipolitikken i Norge, og den er avhengig av Europa. Det er ikke noe vi kan få gjort noe med, sier konsernsjef Olav Linga i Haugaland Kraft til Haugesunds Avis.

Han sier det er for lite kraftproduksjon, og at prisene derfor går opp.

– Vi må produsere mer om prisene skal ned, sier Linga.

Han sier at dersom Norge skal nå målet om å produsere mer energi, bør man se på de vernede vassdragene på nytt.

– Jeg skal ikke mene noe om hvilke vassdrag som kan bygges ut, men jeg mener myndighetene må kartlegge potensialet. Vannkraft kan være nøkkelen når plattformer i Nordsjøen skal elektrifiseres med kraft fra land.

Linga sier teknologien i dag gjør at påvirkning på naturen ikke blir stor.

– Vannkraftproduksjon kan skje inne i fjellene, sier Linga

Åpner for utbygging

Før jul sa energipolitikere fra både Ap og Sp at det vil være naturlig å diskutere vernede vassdrag når en energikommisjon skal se på hvordan Norge kan lage mer strøm.

Terje Aasland (Ap), leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sa til Klassekampen at det ikke er tvil om at Norge trenger mer strøm.

– I forbindelse med energikommisjonen vil det være naturlig å diskutere hvordan vi kan få mer ut av eksisterende vannkraft, men også se om det er mulig å bygge ut mer av det som har vært vernet, sier han.

Regjeringen har varslet at det til våren vil bli satt ned en energikommisjon som skal se på hvordan vi kan produsere mer strøm de neste årene.

Til sammen er 390 vassdrag i Norge enten helt eller delvis vernet mot utbygging.

– Teknologien er mye bedre nå enn før, og kanskje vil det nå være mulig å bygge ut på en mer skånsom måte enn før, sier Aasland.

Energipolitisk talsperson i Frp Frank Sve peker på den massive motstanden mot vindkraft på land som argument for vannkraft.

– Naturinngrepene ved vindkraft er så formidable at vi mener det faktisk er et mye mindre inngrep å bygge vannkraft i vernede vassdrag, sier Sve.

Samtidig sier SV klart nei. Lars Haltbrekken, som er partiets energipolitiske talsperson sier at ikke et eneste av de 390 vernede norske vassdragene skal røres.

(©NTB)