Kirkens Bymisjon mener Oslo kommune bryter menneskerettighetene

Kirkens Bymisjon forventer at Oslo kommune gjør mer for de hjemløse, nå som kulda setter inn. Samtidig mener det at kommunen bryter menneskerettighetene.

Kirkens Bymisjon forventer at Oslo kommune gjør mer for de hjemløse, nå som kulda setter inn. Byrådet sier at det er iverksatt flere tiltak.

– Her i Norges hovedstad – byen med det store hjertet – må folk sove ute på iskalde fortau. Ikke bare er det hjerterått, det er brudd på menneskerettighetene. Dette har vi vært tydelige på i årevis, men lite har skjedd i rådhuset, skriver avdelingsleder Marit Nybø i Kirkens Bymisjon i en epost til NTB.

Byrådet i Oslo sier at ingen skal være nødt til å sove ute i byen når det medfører helsefare.

– Derfor åpner Frelsesarmeen et akuttilbud i Tempelet de nettene i løpet av vinteren da helseetaten vurderer at det medfører helsefare å overnatte utendørs. De får tilskudd fra kommunen for å drive tilbudet, sier byråd for sosiale tjenester Julianne Ferskhaug (V) til NTB.

Bymisjonen tilbyr også akuttovernatting hele året og tar størstedelen av regningen, til tross for at det er kommunens ansvar, ifølge organisasjonen.

Flere tilbud

Kommunen tilbyr et nødtilbud med feltsenger om gradestokken bikker ti minusgrader, men ifølge Nybø er ikke dette nok.

– Vi som bare må gå utendørs fra buss eller bane til kontoret, vet at også minus sju er kaldt. Det er det også om det er noen varmegrader. Dessuten handler et trygt sted å sove om mer enn å holde kulden unna. Du er svært sårbar når du legger deg ned for å sove utendørs. Du er mer utsatt for vold og tyveri ute, så det går på helsa løs både fysisk og psykisk, sier hun.

Ferskhaug understreker at helseetaten ikke kun ser på gradestokken, og at de vurderer forholdene fra dag til dag. Minus 10 er kun retningsgivende.

– I tillegg gir kommunen tilskudd til Røde Kors og Kirkens Bymisjon. De driver helårlige overnattingstilbud for tilreisende bostedsløse. Røde Kors gir et tilbud til menn i Misjonssalen på Majorstuen, og Kirkens Bymisjon gir tilbud til par og kvinner i lokaler i Louises gate, sier Ferskhaug.

Byrådet påpeker også at Kirkens Bymisjon reiser spørsmål knyttet til de juridiske rettighetene til tilreisende bostedsløse EØS-borgere.

(©NTB)