Her fra Grünerløkka helsestasjon, der helsesykepleier Astrid Durdei Midtsund spritvasker vekta, slik at den blir klar for neste baby.

Her fra Grünerløkka helsestasjon, der helsesykepleier Astrid Durdei Midtsund spritvasker vekta, slik at den blir klar for neste baby.

Foto: Terje Lien

Høie vil ikke love bemanningsnorm for helsestasjoner

Døra til helsesykepleieren må være åpen for barn og unge. Da må bemanningen styrkes, mener Kjøs-utvalget. Men regjeringen vil ikke love noen bemanningsnorm.

Det er behov for en sterkere faglig normering av bemanningsnivå i skolehelsetjenesten, konstaterer utvalget som har sett på hvordan pandemien har påvirket den psykiske helsen i Norge. Utvalget er ledet av psykolog Peder Kjøs.

– Vi har allerede prioritert nettopp den tjenesten og den har fått en betydelig økning, men vi har ikke brukt bemanningsnorm, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Han varsler at regjeringen vil følge opp forslagene fra utvalget i revidert nasjonalbudsjett. Han mener det haster mest med tiltak for å følge opp barn og unge når skolen og andre fritidsaktiviteter er stengt i sommer.

– Jeg lover ikke noe i forkant. Vi kommer til å gå gjennom alle, så er det noen forslag som er mer langsiktige, som vi kan komme tilbake til, sier han til NTB.

Helsedirektoratet har utredet spørsmålet og anbefalte i 2017 at det ble satt en statlig norm, men at den ikke skulle være juridisk bindende for kommunene.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.