Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Helsetopp i Trøndelag går av

Administrerende direktør Tor Åm i Helse Nord-Trøndelag varslet mandag at han går av som toppsjef i helseforetaket. Tirsdag ansettes en midlertidig direktør.

Avgjørelsen kommer få uker etter at Åm ga styret i helseforetaket beskjed om at han ønsket å fortsette i jobben til februar neste år. Da fyller han 72 år, skriver Adresseavisen.

Avskjeden ble også kjent samme dag som Klassekampen skrev om en intensjonsavtale om en retrettstilling Åm fikk skissert for seg selv etter pensjonsalder.

– Klassekampens artikkel om intensjonsavtalen var dråpen som fikk begeret til å renne over, men det var breddfullt fra før, sier Åm til avisen.

Tor Åm går av som toppsjef i helseforetaket.
Tor Åm går av som toppsjef i helseforetaket.Foto: Helse Nord-Trøndelag

I en pressemelding oppgir han nemlig slitasje i jobben og krevende omstillingsprosesser som årsak.

– 99,9 prosent av ønsket om å fratre handler om krevende økonomi. Vi er i en helt surrealistisk situasjon i Helse Nord-Trøndelag med smekkfulle sykehus og stort pasienttrykk. Samtidig skal vi kutte nærmere hundre stillinger, sier han til Klassekampen.

I intensjonsavtalen, som var signert hans egen underordnede, ble Åm lovet stilling som medisinsk rådgiver etter fylte 72 år. Han skulle få 420 .000 kroner årlig og gratis bil for å jobbe 35 prosent fram til han fylte 75 år.

Styret mente avtalen er ugyldig. Åm nekter på sin side for at avtalen var inngått og omtaler det som et «meningsløst dokument». Han har likevel beklaget overfor styrets leder, og sier han tar selvkritikk for situasjonen.

(©NTB)