Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Helsepersonell skeptisk til vaksine

Helsepersonell landet over vegrer seg for å ta vaksine mot svineinfluensa av frykt for bivirkninger og manglende utprøving.

Nå planlegger staten en stor informasjons- og overtalelseskampanje for å få minst halvparten av de ansatte i helsesektoren til å ta vaksinen, skriver Bergens Tidende.

Avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet bekrefter at det er en generell skepsis og motvilje mot influensavaksine blant helsepersonell.

Ansatte i helsesektoren har i årevis fått tilbud om gratis vaksine mot sesonginfluensa, men et overveldende flertall har takket nei til tilbudet.

Få takker ja

På Haukeland universitetssjukehus er det kun 15-20 prosent av de ansatte som vanligvis tar influensavaksine.

- Helsepersonell har fordommer mot influensavaksine, mener smittevernoverlege Øystein Søbstad.

I oktober kommer vaksinen mot svineinfluensa, og Aavitsland understreker viktigheten av at nettopp helsepersonell tar denne.

- For det første er det viktig at helsepersonell holder seg friske under en pandemi, når det er stort press på sykehus og andre helseinstitusjoner. Helsepersonell bør også sørge for at de selv ikke smitter pasienter, sier han.

Virkestoffer

Mange er imidlertid skeptiske til virkestoffene i Pandemrix-vaksinen, som blant annet inneholder tiomersal og skavlen.

- Til disse stoffene er det knyttet en rekke vandrehistorier om farlige bivirkninger. Disse er de siste månedene blitt spredd på diverse internettsider. Helsepersonell har tydeligvis vært flinke til å plukke dem opp, sier Aavitsland.

Han avviser også at vaksinen ikke er tilstrekkelig utprøvd.

- Den vil være testet på flere tusen forsøkspersoner før det blir godkjent av de europeiske legemiddelmyndighetene. Vi kommer ikke til å starte vaksinering før godkjenning foreligger, sier Aavitsland.

(©NTB)