Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap under pressekonferanse om koronasituasjonen.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap under pressekonferanse om koronasituasjonen.

Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gult nivå og tredjedose til lærere bør prioriteres

Regjeringen innfører gult nivå i barnehager og barne- og ungdomsskoler, samt rødt nivå i videregående skole. De mener lærere bør prioriteres til tredje dose.

– Det er veldig viktig for oss å skjerme barn og unge så langt det lar seg gjøre, så de kan være på skolen og i barnehagen. Når vi nå endrer til gult og rødt nivå, er det for å hindre smitte og sørge for at elever og lærere holder seg friske og kan være på skolen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) peker på at smitten øker blant de yngste. Regjeringen ber kommunene om å prioritere ansatte i skoler og barnehager for en tredje vaksinedose.

– Ansatte i skoler og barnehager skal være trygge på jobb. Det er på høy tid at ansatte i skoler og barnehager blir prioritert i vaksinekøen. Når vi nå begynner å sette den tredje vaksinedosen, ber regjeringen kommunene prioritere de ansatte i skoler og barnehager. Vi trenger at de ansatte er friske og på jobb med god beskyttelse mot alvorlig sykdom, for å holde skoler og barnehager åpne, sier Brenna.

– Vår ambisjon er en så normal hverdag som mulig for barn og unge, og både på gult og rødt nivå er barnehager og skoler åpne, sier Brenna.

Kommunene kan redusere åpningstidene eller antall barn og elever som er til stede samtidig, hvis det er nødvendig for å oppfylle kravene til smittevern på gult eller rødt nivå.

Hvis skolene må gi et redusert tilbud, er det regler for hjemmeopplæring og om hvilke elever som likevel skal ha et tilbud på skolen eller i barnehagen.

Samtidig blir det rødt nivå for videregående skole, samt grunnskoleopplæring og videregående opplæring for voksne.

Tiltakene gjelder fra torsdag denne uken.